De prin lume adunate

#secrete ascunse #cina cea de taina #leonardo da vinci

Secrete ascunse privirii in celebra pictura a lui Leonardo Da Vinci, cina cea de taina

Celebra pictura a lui Leonardo Da Vinci "Cina cea de Taina" ascunde numeroase secrete, dar si mesaje misterioase. In prezent, celebra fresca  se afla in biserica Santa Maria delle Grazie, situata in piata cu acelasi nume din Milano.

Leonardo Da Vinci a primit ordin sa creeze acest tablou de la patronul sau, Ducele de Milano, Ludovico Sforza, in anul 1495. Lucrarea a fost incheiata in anul 1948 si este considerata cea mai buna opera a celebrului pictor. 

"Cina cea de Taina" infatiseaza ultima cina de Paste a lui Isus Hristos cu discipolii – apostoli, tinuta in Ierusalim in ajunul retinerii lui de catre romani. Potrivit Scripturii, in timpul mesei, Isus a spus ca unul dintre apostoli il va trada. Leonardo da Vinci a incercat sa reprezinte reactia fiecaruia dintre apostoli la fraza profetica a Invatatorului.

Curiozitati despre Cina cea de Taina

Pictorul a incercat sa reprezinte intruchiparea binelui si a raului. Ultimul personaj nepictat era Iuda. Pictorul a ratacit zile intregi in cele mai intunecate si mizerabile locuri, cautand un model printre oamenii pierduti. Dupa trei ani a avut noroc, iar intr-un sant a vazut un barbat dormind pe jos, fiind beat. Artistul a ordonat ca acesta sa fie adus la atelier. Barbatul aproape ca nu se tinea pe picioare si nici nu intelegea unde a ajuns. Dupa ce tabloul a fost gata, persoana pictata sub influenta alcoolului a spus ca a mai vazut deja acest tablou.

Cel mai discutat secret al tabloului este figura discipolului situat in dreapta lui Hristos. Se spune ca este vorba despre Maria Magdalena, iar locul amplasarii ei indica faptul ca ea era sotia legala a lui Iisus. Potrivit istoricilor, contururile corpurilor cuplului formeaza litera M care ar insemna "Matrimonio", in traducere "casatorie".

Pentru a sustine aceasta afirmatie, vine si faptul ca Maria Magdalena i-a spalat picioarele lui Hristos si le-a sters cu parul ei. Traditia spune ca numai sotia legala ar putea face acest lucru.

Cel mai controversat subiect pe tema tabloului Cina cea de Taina este pestele din imagini. Contemporanii nu reusesc sa stabileasca daca este vorba de hering sau anghila. Oamenii de stiinta considera ca aceasta ambiguitate nu este intamplatoare si pictorul a codificat in fresca un sens ascuns. Cuvantul "hering" se pronunta in nordul Italiei ca "renga", ceea ce inseamna "cel care neaga religia".

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea