De prin lume adunate

#ienuca #gainusa de alun #imagini rare #bucegi

Imagini rare cu gainusa de alun, in Bucegi. Pasarea, tot mai rara VIDEO

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva a surprins o gainusa de alun in Parcul Natural Bucegi. Aparitia pasarii este foarte rara. Aceasta a fost surprinsa dupa o lunga perioada in care nu au mai fost observate exemplare.

Gainusa de alun, cunoscuta si ca iernuca, are un penaj distinctiv, pestrit, de culoarea alunei. Aceasta locuieste in paduri dese, isi construieste cuiburile in scorburi si consuma fructe de padure, insecte si muguri. Pasarea este cunoscuta pentru sunetele caracteristice pe care le emite.

"Imagini rare si frumoase cu o ierunca in Parcul Natural Bucegi, intr-o filmare realizata de catre colegul nostru Vali Balan.

Ierunca, cunoscuta si ca gainusa de alun, este o pasare rara si foarte greu de intalnit in natura. Traieste la limita padurilor de foioase cu cele de rasinoase, preferand padurile dese. Se hraneste cu fragi, zmeura, afine, lujeri fragezi si muguri, iar uneori cu insecte si viermi.

 Femelele si masculii se aseamana, singura diferenta fiind o gusa neagra si marginita cu alb la masculi. Au o greutate de circa 500 de grame, sunt monogami, iar imperecherea are loc toamna, masculul avand un ritual de imperechere spectaculos.

 Parcul Natural Bucegi, situat in centrul tarii, este unul din cele 22 de parcuri administrate de Regia Nationala a Padurilor – Romsilva. Parcul are o suprafata de peste 32.000 de hectare, din care aproape 21.500 de hectare sunt paduri.", a anuntat Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea