De prin lume adunate

#ce vizitam azi #curtea domneasca #targosviste

Ce vizitam azi: Curtea Domneasca de la Targoviste

Curtea Domneasca din Targoviste si-a castigat renumele de cel mai apreciat complex muzeal din Romania. Mentionata inca din secolul al XV-lea, Curtea domneasca din capitala Tarii Romanesti a devenit, in timp, cea mai mare fortificatie din tara.


Ce cuprinde complexul de cladiri si fortificatii Curtea Domneasca din Targoviste


Curtea Domneasca grupeaza o serie de monumente construite in perioada secolelor XV-XVIII.

Prima casa domneasca, imprejmuita cu un zid de incinta din piatra, cu turnuri patrulatere, dateaza din vremea domniei lui Mircea cel Batran, dar sub Vlad Tepes (1456-1462), Curtea Domneasca a dobandit noi constructii printre care si Turnul Chindiei.

Dupa domnia lui Radu de la Afumati, in timpul lui Petru Cercel au avut loc numeroase si importante lucrari de constructie. Astfel, vechiului palat i se adauga unul nou, inconjurat de gradini, cu fantani alimentate cu apa adusa din apropierea Targovistei prin conducta din lemn de pin.

Si in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu au fost realizate cateva lucrari de reconstructie, care au durat 7 ani. Ulterior, cele doua case domnesti au fost transformate intr-un palat in stil brancovenesc.

In 1737, in timpul luptelor turco- austriece, Curtea Domneasca este arsa si doar Biserica Domneasca a mai fost reparata.

In ceea ce priveste restaurarea Turnului Chindiei, aceasta a avut loc intre anii 1847-1851.

Pe langa aceste cladiri, Curtea Domneasca este imbogatita si cu alte locatii deosebite. Putem aminti biserica veche, baia domneasca, gradinile palatului sau foisorul.


Ce expozitii gazduieste complexul muzeal Curtea Domneasca


Complexul Muzeal "Curtea Domneasca" cuprinde monumente de arhitectura medievala ce formeaza ansamblul Curtii domnesti. Dintre acestea, unele adapostesc expozitii foarte valoroase, cum ar fi:

 - In turnul Chindiei este gazduita expozitia "Dracula. Legenda si adevar istoric"

Desi era folosit in trecut pentru apararea cetatii, dar si ca loc in care canta pentru domnitor o fanfara orientala, Turnul Chindia are in zilele noastre un simplu rol turistic. Acesta gazduieste o impresionanta colectie de obiecte, documente si arme ce i-au apartinut lui Vlad Tepes.

- In biserica domneasca este gazduita "Colectia de arta brancoveneasca"

- In beciurile casei domnesti din sec al-XVI-lea se regasesc "Din istoria Curtii domnesti", "Lapidarul".

- In biserica Sf. Vineri avem "Colectia de icoane".

Sursa foto: itourblog.wordpress.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea