De prin lume adunate

#ateneul roman #ateneu #ateneu bucuresti

Ateneul Roman se poate vizita si virtual

Ateneul Roman , o cladire monument istoric inclusa in patrimoniul national si cel al UNESCO, sediul primei si celei mai vechi Filarmonici din tara, poate fi vizitat si virtual. Utilizatorii site-ului pot sa descopere locuri mai putin vazute ale cladirii.

Turul virtual al Ateneului Roman cuprinde 30 de panorame sferice de mare rezolutie si de calitate vizuala foarte buna. Turul poate fi parcurs fie trecand de la o panorama la alta, fie cu ajutorul hartii, fie cu ajutorul listei de panorame.

Pe langa spatiile cunoscute publicului, foyer-ul si sala mare, pot fi vizitate si spatii mai putin accesible dar foarte interesante precum luminatorul interior. De asemenea, utilizatorii vor avea si o vedere panoramica de pe cladirea Ateneului.
 

Dati un leu pentru Ateneu


Ateneul Roman a luat nastere in 1865 la intiativa unor personalitati ale vietii culturale din Romania. Alexandru Odobescu, Carol Rosetti, Constantin Esarcu, V.A.Urechia si Dr.N.Kretzulescu au pus umarul la infiintarea Societatii Culturale Ateneul Roman. Locul pe care s-a ridicat cladirea Ateneului Roman apartinea familiei Vacaresti .

Pentru a strange fondurile necesare constructiei edificiului s-a apelat la colecta nationla, cunoscuta sub numele de "Dati un leu pentru Ateneu".

In anul 1886 a inceput constructia dupa planurile arhitectului francez Albert Galleron. In februarie 1888, cladirea Ateneului a fost inaugurata si data partial in folosinta.
 

Ateneul Roman, similar cu templul Erechteion de pe Acropole


Ateneul Roman este circular, iar cele sase coloane ionice ale intrarii principale au proportii similar cu cele ale templului Erechteion de pe Acropole.

In spatele coloanelor ionice se afla cinci medalioane in mozaic care ii reprezinta pe cinci domnitori ai Romaniei: Neagoe Basarab , Alexandru cel Bun, regele Carol I, Vasile Lupu si Matei Basarab. Cladirea este construita in stil neoclasic cu multe elemente de decorative tipice arhitecturii franceze de sfarsit de secol XIX.

Interiorul Ateneului impresioneaza prin cele patru scari in spirala, construite din marmura de Carara si prin sculpturile decorative, executate de artisti italieni si germani.

Ceea ce impresioneaza cu adevarat la aceasta sala este fresca lunga de 70 de metri, situata deasupra lojilor. Lucrarea a fost realizata timp de cinci ani, intre 1933 si 1938, de pictorul Costin Petrescu. Fresca este alcatuita din 25 de scene reprezentative din istoria Romaniei.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea