Legume

# crestere legume ghiveci #plantare legume ghiveci #gradina urbana #gradina

Stai la bloc, dar visezi la o gradina? Cum o poti avea in propria casa

Placerea de a locui la casa este cauzata nu doar de dorinta de a avea mai mult spatiu, ci si de posibilitatea de a avea propria gradina in care sa poti cultiva legumele preferate. Insa, chiar daca stai la bloc, acest lucru poate fi realizat cu putina creativitate si indemanare.

Iti prezentam cum iti poti crea o mica gradina in propria casa si ce legume poti cultiva.

Sfaturi pentru o gradina de interior

Cultivarea legumelor in apartament presupune o atentie si o grija mai mare din partea ta in privinta nevoilor si modului de ingrijire a acestora. Iata care sunt principalele sfaturi de care trebuie sa tii cont daca iti doresti sa te bucuri de o cultura bogata:

  • Utilizeaza un amestec de pamant special creat pentru cresterea plantelor in ghiveci, si nu pamantul luat direct din gradina.
  • Alege ghiveciul corespunzator astfel incat sa asigure spatiul necesar dezvoltarii radacinilor.
  • Exista posibilitatea sa nu poti oferi plantelor accesul necesar la lumina naturala. De aceea, poti apela la un tip suplimentar de iluminare. In acest sens poti achizitiona o sursa de lumina fluorescenta cu spectru complet.
  • Evita sa tii legumele prea aproape de sursele de caldura sau de ferestre. Aceastea se pot usca sau pot fi supuse unor curenti daunatori.

Cultivarea ardeilor iuti

Ardeii iuti cultivati in ghiveci nu au doar o parte practica, ci si una estetica. Datorita faptului ca poti creste soiuri sau culori diferite in acelasi vas, aspectul vizual va fi unul deosebit.

Acestia sunt extrem de productivi si au o crestere destul de usoara. Alege un ghiveci cu o adancime de cel putin 20 de centimetri pentru ca ardeii iuti sa se dezvolte cum trebuie. Acestia au nevoie de minimum zece ore de lumina in fiecare zi si sa fie udati constant, dar nu excesiv.

Cultivarea rosiilor

Cel mai popular tip de rosii care sunt crescute in ghiveci sunt cele cherry, acestea avand o productie foarte buna. Marimea ghiveciului depinde foarte mult de soiul de rosii pe care alegi sa il cultivi, de aceea este recomandat sa te interesezi inainte in privinta dimensiunii acestora la maturitate.

De regula, rosiile au nevoie de aproximativ zece ore de lumina pe zi, precum si de hranirea solului cu ingrasamant organic solubil.

Cultivarea salatei verde

Salata verde este ideala pentru a fi cultivata chiar si la bloc – are o crestere rapida si nici nu dezvolta radacini profunde, neavand astfel nevoie de un ghiveci de dimensiuni prea mari.

Incepe prin semanarea semintelor in solul asezat in ghiveci, iar in aproximativ o saptamana ar trebui sa observi deja semne ca planta se dezvolta. Frunzele laterale ale salatei se pot rupe sau taia dupa circa sase saptamani, iar mijlocul trebuie lasat pentru a continua sa se dezvolte.

Cultivarea morcovilor

Pentru ghiveci alege morcovi mai mici, acestia fiind usor de crescut, fara a avea nevoie de un vas prea mare. Acestia trebuie asezati intr-o zona mai racoroasa si au nevoie de o cantitate consistenta de apa pentru ca radacinile sa nu se usuce. Dupa cultivarea semintelor, acestea ar trebui sa germineze in aproximativ doua saptamani.

Surse foto:  pexels.com, unsplash.com, harvesttotable.com, oxfarm.co.ke

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului