Legume

#ingrijire spanac #plantare spanac #cultivare spanac #spanac #legume

Spanacul Malabar, miracolul din gradina! Iata cum se cultiva

Spanacul Malabar, cunoscut si ca Basella Alba sau spanacul indian, este o planta cataratoare care se intinde ca o liana in gradina. Desi este diferit de spanacul clasic pe care il stim cu totii, are acelasi gust. Iubeste vremea calda, insorita, astfel ca planta prospera spre sfarsitul verii si te boti bucura de beneficiile lui pana toamna, tarziu.

Frunzele de Malabar, de culoare mov-indigo, bogate in vitamine si minerale, pot fi folosite pentru supa, sosuri sau adaugate in salate. Planta rezista pana in noiembrie fiind rezistenta la schimbarile de temperatura. In gradina creste asemenea vitei de vie, dar il poti intinde si pe orizontala, deasupra solului.



Sursa foto: greensandbeans.wordpress.com

Cum se cultiva

Exista doua tipuri de spanac Malabar: unul cu frunze verzi mai mari si unul cu diferite nuante de verde si bordo. Ambele variante pot fi cultivate atat primavara sau vara, cat si toamna. Spanac Malabar se planteaza prin insamantare sau prin butasi.

In cazul in care tulpinile legumei sunt prea groase ca sa le poti folosi in alimentatie, taie-le si pune-le inapoi in pamant. Vor prinde rapid radacini si vei obtine noi plante.

Sursa foto: georgeweigel.net

Semintele germineaza intre trei si sase saptamani, insa inainte de a le pune in pamant, sadeste-le intr-un ghiveci, in casa, la temperaturi ridicate si planteaza-le dupa ulimul inghet. Spanacul Malabar are nevoie de un sol bogat in nutrienti, cu un PH intre 6,5 si 6,8. Planteaza-l intr-o zona din gradina in care sa aiba parte si de umbra.

Cum se ingrijeste spanacul Malabar

Ofera-i umiditate constanta pentru a preveni inflorirea prematura, dar mai ales pentru ca frunzele sa nu capete un gust usor amarui. Daca vara este foarte secetoasa, sapa o groapa cat mai aproape de baza butucului si toarna cel putin 10 litri de apa. Dupa patrunderea apei in sol, astupa groapa cu pamant. Trebuie sa faci asta o singura data pe luna. Nu uita sa cureti solul de buruieni, deoarece acestea vor inhiba dezvoltarea plantei.

Spanacul, planta ornamentala si sursa de hrana

Planta poate fi crescuta si in ghivece, asadar te poti bucura de beneficiile acestuia si in lunile geroase de iarna. Pune in ghiveci si un tarsus de care sa se agate si asaza planta in cea mai luminoasa zona din casa.

Spanacul Malabar poate avea rolul in gradina si al une plante ornamentale daca il cultivi de-alungul gardului.

Sursa foto: pinterest.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului