Ianuarie este luna in care se incepe cultivarea legumelor care vor putea fi culese si consumate in perioada de primavara. Printre acestea se numara morcovii, salata verde si pastarnacul. Descopera si alte legume hranitoare pe care le poti creste inca din luna ianuarie si ce trebuie sa stii despre cultivarea lor!
Morcov
In primul rand, este important sa stii ca morcovii au nevoie de un sol afanat si usor, astfel incat sa creasca drepti si fara imperfectiuni.
Este de preferat ca morvcovii sa fie plantati la sfarsitul lunii ianuarie, cand trece inghetul, iar pamantul este usor de sapat si greblat.
Delimiteaza randuri drepte, la o distanta de 15-20 de centimetri, si sapa santulete de 3 centimetri adancime, in care adaugi semintele la distanta de 2-3 cm una de cealalta. Morcovii trebuie udati la cateva zile pentru o dezvoltare rapida.
Spanac
Cu toate ca spanacul se cultiva in mod natural la sfarsitul lunii februarie, acesta poate fi plantat in sere inca din luna ianuarie. Cu o temperatura cu cateva grade mai ridicata decat in mod normal pentru perioada respectiva si cu umiditatea potrivita, spanacul va avea o dezvoltare puternica si va putea fi consumat inca din luna martie.
Varza
Varza poate fi cultivata oricand in perioada decembrie-ianuarie, insa cei mai multi gradinari prefera sa astepte prima luna din an pentru a demara lucrarile necesare cultivarii.
Rasadurile de varza se cultiva la distante de 40-45 centimetri, dupa care solul se uda la fiecare 10-12 zile pentru o dezvoltare optima.
Salata verde
In cazul in care ianuarie vine cu temperaturi blande, salata verde poate fi cultivata spre sfarsitul lunii. Semintele de salata verde se cultiva la distante de 14-20 cm intre ele, astfel incat sa se dezvolte fara sa fie ingradite in vreun fel.
Pastarnacul
Pastarnacul se cultiva la sfarsitul lunii ianuarie, in randuri aflate la 25 centimetri distanta unele de altele. Solul trebuie sa fie bine fertilizat, afanat, iar pentru o dezvoltare rapida, semintele trebuie inmuiate in apa calduta timp de doua sau chiar trei zile inainte de cultivare. Ulterior, semintele se introduc in pamant la doi centimetri adancime, iar solul se acopera cu un strat de mranita.
Sursa foto: wisegeek.com