Legume

#varza #iarna #spanac #morcov #salata #pastarnac #cultivare legume

Legume pe care le poti cultiva in ianuarie

Ianuarie este luna in care se incepe cultivarea legumelor care vor putea fi culese si consumate in perioada de primavara. Printre acestea se numara morcovii, salata verde si pastarnacul. Descopera si alte legume hranitoare pe care le poti creste inca din luna ianuarie si ce trebuie sa stii despre cultivarea lor!

Morcov

In primul rand, este important sa stii ca morcovii au nevoie de un sol afanat si usor, astfel incat sa creasca drepti si fara imperfectiuni.

Este de preferat ca morvcovii sa fie plantati la sfarsitul lunii ianuarie, cand trece inghetul, iar pamantul este usor de sapat si greblat.

Delimiteaza randuri drepte, la o distanta de 15-20 de centimetri, si sapa santulete de 3 centimetri adancime, in care adaugi semintele la distanta de 2-3 cm una de cealalta. Morcovii trebuie udati la cateva zile pentru o dezvoltare rapida.

Spanac

Cu toate ca spanacul se cultiva in mod natural la sfarsitul lunii februarie, acesta poate fi plantat in sere inca din luna ianuarie. Cu o temperatura cu cateva grade mai ridicata decat in mod normal pentru perioada respectiva si cu umiditatea potrivita, spanacul va avea o dezvoltare puternica si va putea fi consumat inca din luna martie.

Varza

Varza poate fi cultivata oricand in perioada decembrie-ianuarie, insa cei mai multi gradinari prefera sa astepte prima luna din an pentru a demara lucrarile necesare cultivarii.

Rasadurile de varza se cultiva la distante de 40-45 centimetri, dupa care solul se uda la fiecare 10-12 zile pentru o dezvoltare optima.

Salata verde

In cazul in care ianuarie vine cu temperaturi blande, salata verde poate fi cultivata spre sfarsitul lunii. Semintele de salata verde se cultiva la distante de 14-20 cm intre ele, astfel incat sa se dezvolte fara sa fie ingradite in vreun fel.

Pastarnacul

Pastarnacul se cultiva la sfarsitul lunii ianuarie, in randuri aflate la 25 centimetri distanta unele de altele. Solul trebuie sa fie bine fertilizat, afanat, iar pentru o dezvoltare rapida, semintele trebuie inmuiate in apa calduta timp de doua sau chiar trei zile inainte de cultivare. Ulterior, semintele se introduc in pamant la doi centimetri adancime, iar solul se acopera cu un strat de mranita.

Sursa foto: wisegeek.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului