Legume

#culegere rosii #rosii gradina #legume gradina #rosii #legume

Cum sa culegi rosiile din gradina

Perioada de culegere a rosiilor poate incepe in iulie si dureaza pana toamna, inainte de lasarea inghetului. Desigur, aceasta durata poate diferi in functie de perioada in care ai plantat rosiile in gradina si de clima din zona ta. Iata de ce trebuie sa tii cont cand le culegi.

1. Rosiile trebuie culese periodic, deoarece se coc pe rand. De regula culesul rosiilor trebuie efectuat o data la doua zile.

2. Verifica culoarea acestora, indiferent de scopul pentru care le culegi. Rosiile trebuie sa aiba o culoare uniforma de un rosu aprins. Daca observi pete maronii inseamna ca sunt deja trecute si trebuie aruncate, in schimb daca observi pete verzi-galbui, rosia nu este coapta.

Atentie! Culoare poate diferi in functie de specie. Astfel exista rosii de culoare galbena, portocalie, mov, roz si chiar verzi. La noi insa, cele mai intalnite sunt cele rosii si cele gabene.

3. Verifica rosiile coapte inainte de a le pune in cos sau ladite. O rosie sanatoasa, netrecuta, trebuie sa fie ferma la atingere. Rosiile care sunt trecute pot fi folosite pentru a prepara ingrasamant sau pot fi date animalelor.

4. Odata ce ai cules rosiile din gradina si doresti sa le pastrezi proaspete pentru mai multe zile depoziteaza-le intr-un loc uscat si racoros. Pune-le insa pe o bucata de hartie la o distanta mica intre ele. In acest fel rosiile vor rezista mai multe zile. Daca le pastrezi la frigider risti ca umezeala sa le afecteze si sa duca la mucegairea lor in cateva zile. Depozitate insa in locuri uscate isi vor pastra prospetimea pana la doua saptamani.

 

Atentie! Inainte de venirea inghetului (cand temperaturile din timpul noptii scad considerabil) culege toate rosiile din gradina, chiar daca sunt necoapte. Acestea sunt perfecte pentru a le pune la murat.

Sursa foto: harvesttotable.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului