Legume

#gradina #legume #amenajare gradina

8 activitati de gradina in lunile august-septembrie

Gradina de legume este foarte “colorata” in lunile august-septembrie, legumele incepand sa capete un aspect din ce in ce mai imbietor, in lumina razelor de soare de sfarsit de vara. Rosiile, castravetii, vinetele, varza, ardeii, chiar si cartofii pot fi deja recoltati si sunt necesare executarea ultimelor lucrari la vita de vie, pentru o productie de struguri mari si gustosi. Iata care sunt si alte activitati specifice gradinii in aceasta perioada:


1Continua recoltarea legumelor timpurii


In aceasta perioada este recomandat sa grabesti strangerea cepei si a fasolei uscate pentru consum. Atat ceapa cat si fasolea se pastreaza la soare cateva zile, inainte de a fi depozitate.

De asemenea, se continua recoltarea castravetilor pentru muraturi, a vinetelor, ardeilor, verzei de vara, pepenilor galbeni si verzi. Pentru o productie sporita de ardei, trebuie continuata fertilizarea cu azot si potasiu.


2 Incepe recoltarea cartofilor


Dupa o verificare prealabila pentru a vedea daca s-au maturat suficient, spre sfarsitul lunii august – inceputul lunii septembrie poti incepe recoltarea cartofilor. Recoltarea se face la maturitatea tehnica a tuberculilor, respectiv cand vrejii s-au uscat. Acestia se smulg din pamant iar tuberculii se desprind cu usurinta de pe stolon. Coaja tuberculilor trebuie sa fie elastica si rezistenta.


3 Strange rosiile
 

Strange rosiile pentru sucuri si bulion dar nu uita sa continui copilitul si carnitul lor. Astfel, vei accelera productia tarzie si rosiile de toamna vor creste si se vor coace inainte de caderea brumei.

Rosiile se pastreaza intotdeauna la temperatura camerei. Rosiile bine coapte pot fi tinute si la frigider, dar si in pungi de hartie. Cele usor verzi vor avea nevoie de lumina naturala pentru a se coace pe deplin. De aceea, este indicat sa le asezi pe raft luminat si bine aerisit. Rosiile inca verzi nu se pot tine la frigider intrucat procesul de coacere va fi stopat de temperaturile scazute.


4 Cultiva loboda


Loboda se inmulteste prin semintele care apar in luna august. Fiind o planta foarte rezistenta si nepretentioasa, loboda se poate semana si in aceasta perioada, nu doar primavara. Daca esti o persoana care tine la silueta si vrea sa se bucure de gustul si proprietatile hranitoare ale lobodei si la sfarsit de toamna, poti sa cultivi aceasta planta si in luna august-inceput de septembrie. Este bine sa stii ca semintele lobodei isi pastreaza proprietatile germinative o perioada scurta, de maximum 2 ani.


5 Culege strugurii timpurii


In luna august incep sa se coaca strugurii timpurii, de masa. Atentie insa, acestia nu se recolteaza decat daca sunt complet copti. Daca ai vita de vie este recomandat ca in aceasta perioada sa aplici ultimele tratamente si sa executi ultimele prasile. De asemenea, se indeparteaza frunzele din jurul ciorchinilor de struguri pentru a le permite sa se bucure de lumina si soare. Astfel boabele vor fi mai mari si mai dulci.

Soiurile de struguri rosii se culeg la circa 10-15 zile dupa cele albe, iar cele aromate se culeg cu circa 10 zile mai tarziu decat cele rosii.


6 Strange seminte pentru primavara


Luna septembrie este ideala pentru strangerea semintelor pentru cultura de primavara.

La rosii se aleg fructele mari, bine coapte. Acestea se zdrobesc bine, se pun in vase cu apa si se indeparteaza de pe seminte resturile de pulpa. Semintele bune se lasa la fund, in timp ce semintele seci plutesc la suprafata. Inainte de a fi depozitate, semintele se lasa la uscat la soare cateva zile.

La ardei, pentru extragerea semintelor se taie fructul in jurul coditei. Se scot semintele si se spala in apa pentru a le separa pe cele bune de cele seci (la fel ca la rosii, cele seci vor ramane deasupra apei), dupa care se lasa la uscat la umbra.


La castraveti, se aleg fructele mari, galbene, care au ajuns la maturitate. Se lasa la soare 6-7 zile, dupa care se extrag semintele, taind pe lungime castravetii. Semintele extrase se usuca la soare in strat subtire, de 1 cm, pentru a nu se innegri.


7 Recolteaza mazarea


Recoltarea pastailor de mazare se face esalonat, in 3-4 reprize, incepand cu sfarsitul lui august-inceputul lui septembrie.

Este bine sa stii ca boabele de mazare trebuie depozitate sau prelucrate imediat dupa extragerea din pastai, altfel se usuca si isi pierd calitatile nutritive.


8 Ocupa-te de dovlecei


Se stie ca dovleceii sunt foarte pretentiosi fata de lumina. Asigura-te ca plantele sa nu se umbresc reciproc si indeparteaza frunzele care ii acopera. In lipsa luminii, dovleceii nu se vor dezvolta, productia scazand foarte mult. Culege constant dovleceii, pentru a incuraja productia de noi fructe . Este bine sa stii ca, la fel ca in cazul rosiilor, dovleceii verzi se coc atunci cand sunt depozitati pe rafturi, in lumina soarelui.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare