Legume

#depozitare #castraveti #ardei #vinete #rosii #recoltare

Ghid de recoltare: rosii, castraveti, ardei si vinete

Stiai ca din momentul in care au inceput sa dea roade, castravetii se recolteaza zilnic, rosiile si ardeii la 3-4 zile iar vinetele la 6-7 zile? In momentul in care gradina ta a inceput sa dea roade, este indicat sa fii cu ochii in patru, pentru a sti care este momentul prielnic de recoltare a legumelor. Iata cateva sfaturi de la specialisti, dar si de la gradinarii experimentati:


1 Rosii
 

Recoltare
 

Rosiile se recolteaza esalonat, pe masura ce fructele ajung la maturitate . Exista soiuri mai precoce, care dau fructe dupa circa 3 luni de la rasadire si soiuri ce produc fructe la 4- 4,5 luni de la rasadire.

Recoltarea tomatelor se face pe masura coacerii lor, in mai multe randuri. In momentul in care un fruct a ajuns la maturitate si a capatat o culoare rosie intensa, acesta poate fi recoltat. Fructele verzi sau partial coapte pot fi recoltate in cazul in care sunt prea grele si risca sa se rupa si sa cada. Ele se aseaza ulterior pe un raft, in lumina directa a razelor soarelui iar in cateva zile vor capata o culoare intensa de rosu si vor fi la fel de gustoase ca cele recoltate la maturitate.

Este bine ca lucrarile de copilire si carnire a rosiilor sa fie executate constant pentru ca aceste operatiuni ajuta la dezvoltarea continua si coacerea rapida a noilor fructe.


Depozitare
 

Rosiile se pastreaza bine in locuri aerisite, la temperatura camerei. Durata aproximativa de pastrare a rosiilor este destul de scurta, de 4-7 zile. In cazul in care rosiile sunt coapte foarte bine, este indicat sa le tii la frigider, pentru a stopa procesul de coacere si a le impiedica sa devina moi. De asemenea, este bine sa depozitezi tomatele usor verzi intr-un loc cu lumina naturala, pentru a le ajuta sa se coaca.


2 Castraveti


Recoltare
 

La fel ca rosiile, castravetii se recolteaza pe masura ce ajung la maturitate. Insa, spre deosebire de rosii, care au nevoie de mai multe zile pentru a se coace, evolutia castravetilor trebuie urmarita zilnic. Ei cresc foarte repede si, daca nu sunt recoltati cand sunt tineri, nu mai sunt buni pentru consum, devenind moi si cu un gust amar.

Castravetii buni de consum ar trebui sa fie tari, rotunzi la varfuri, de culoare verde crud sau verde inchis. Evita pentru consum castravetii care sunt galbeni, foarte mari, au portiuni moi sau varfuri ridate. In general, castravetii mai subtiri au mai putine seminte si sunt mai gustosi.

In functie de soiul de castraveti cultivati (de toamna sau de vara), recoltarea lor se face incepand cu lunile mai-iunie, respectiv august-septembrie. Recoltarea se face prin taierea castravetilor cu o pereche de foarfece sau cu un cutit ascutit. Pentru murat , sunt indicati castravetii cu o lungime de 10-12 cm

 

Depozitare


Castravetii pot fi depozitati pentru aproximativ 10-14 zile in ladite speciale pentru legume sau in pungi de hartie , in locuri racoroase sau chiar in rafturile inferioare ale frigiderului. La temperatura camerei, isi pastreaza forma, gustul si calitatile nutritive maximum 3-4 zile.


3 Ardei
 

Recoltare
 

Recoltarea ardeiului se face diferentiat, in functie de varietate, incepand din primele zile ale lunii iulie, pana la inceputul lunii octombrie la ardeiul gras iar la cel lung si gogosar de la jumatatea lunii august pana la sfarsitul lunii octombrie- inceputul lunii noiembrie.

Ardeii se culeg manual, prin taierea pedunculului. Ardeiul gras poate fi recoltat atunci cand este la maturitatea tehnica/ de consum (are culoarea verde), cand se afla in primul stadiu al procesului de copt (are culoarea galbena) sau cand se afla la maturitatea fiziologica (are culoarea rosie). Gogosarii si ardeii - capia se recolteaza numai la maturitatea fiziologica si sunt destinati conservarii. Ardeiul iute se poate recolta si la maturitatea tehnica si la cea fiziologica.

Ardeii trebuie sa aiba o culoare vie, aprinsa, fara puncte moi sau pete iar coada lor trebuie sa fie verde si tare, fara sa dea impresia ca ar urma sa se usuce.

La fel ca rosiile, ardeii pot fi recoltati atunci cand sunt colorati in proportie de 50-70%. Depozitati la temperatura camerei, iar in 2-3 zile ardeii mai verzi se vor coace

 

Depozitare


Atentie, nu spala ardeii inainte de a-i depozita. Daca au urme de pamant, ii poti sterge cu o carpa uscata.

Ardeii ajunsi la maturitate se depoziteaza in ladite speciale pentru legume, in locuri racoroase, pastrandu-si aspectul si calitatile nutritive timp de 10-14 zile. Pot fi depozitati si la frigider, in rafturile inferioare, unde pot rezista mai mult de 2 saptamani.


4
Vinete
 

Recoltare
 

Si la vinete recoltarea se face esalonat, din 7 in 7 zile, pe masura ce planta ajunge la maturitate si are o culoare neagra lucioasa. Fructele trebuie sa fie elastice atunci cand le strangi usor intre degete. Este bine sa stii ca vinetele mai ingusteu o textura mai ferma, seminte mai putine si au un gust mai bun.

In functie de cand si cum au fost plantate rasadurile, vinetele pot fi recoltate incepand cu luna iulie-august, insa perioada normala de recoltare este in lunile septembrie-octombrie, pana la caderea brumei.

Unele soiuri au codita cu tepi astfel ca este indicat sa iti protejezi mainile cu manusi atunci cand le culegi.
 

Depozitare
 

Depozitarea vinetelor se face in ladite speciale pentru legume, intr-un spatiu racoros, uscat si ferit de lumina puternica. Astfel, vinetele vor rezista circa 10-14 zile inainte de a-si pierde savoarea, devenind amare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare