Frumusete & Ingrijire

#solutii #viata sexuala #consecinte #sex #boli cronice

Viata sexuala si bolile cronice: consecinte si solutii

Bolile cronice pot interfera cu viata ta sexuala. Insa, exista modalitati de a avea o viata sexuala activa chiar daca ai probleme de sanatate.

Daca suferi de boli cronice cum ar fi afectiuni cardiace, diabet, cancer sau artrita, viata ta sexuala s-ar putea sa nu mai fie cum a fost. Durerile de spate, oboseala, rigiditatea sau depresia sunt semne comune ale bolilor cronice care pot afecta viata sexuala. De aceea, nu este deloc surprinzator faptul ca multe dintre persoanele care sufera de aceste boli isi pierd interesul pentru intimitatea in doi si apetitul sexual.


1. Sexul si bolile de inima

Unul dintre cele mai mari mituri despre bolile cardiace este ca sexul afecteaza sanatatea inimii, potrivit American Heart Association. Insa, multe persoane sunt capabile sa aiba o viata sexuala activa, imediat dupa ce au trecut de procesul de recuperare.

Este mult mai probabil ca teama de a-ti deteriora inima sau de a afecta in vreun fel sanatatea acesteia sa interfereze cu viata ta sexuala, decat problemele efective pe care le ai. De asemenea, in faza initiala a bolilor de inima, depresia este destul de frecventa.

Din acest motiv, apetitul tau sexual poate scadea considerabil. De obicei, aceasta este o problema temporara. In 85% dintre cazuri, depresia asociata cu bolile inimii dispare in aproximativ trei luni.


2. Sexul si diabetul

Daca suferi de diabet, probleme precum oboseala, stresul sau depresia pot afecta interesul pentru sex. De asemenea, pentru ca diabetul actioneaza asupra nervilor si a vaselor de sange, pot aparea probleme in ceea ce priveste potenta sexuala.

La femei, aceste schimbari pot produce uscaciune vaginala, iar barbatii - din cauza scaderii fluxului sangvin la nivelul penisului-, se pot confrunta cu disfunctii erectile.


3. Sexul si cancerul

In cazul in care suferi de cancer, perioadele de teama si depresie sunt frecvente. Recuperarea in cazul acestei boli este cel mai adesea insotita de stres, oboseala si lipsa interesului sexual. Operatiile si perioada de recuperare, medicamentele, chimioterapia, tratamentele cu radiatii, dar si aspectul fizic dupa aceste tratamente pot reprezenta cauze ale scaderea apetitului sexual.


4. Sexul si artrita

Persoanele care sufera de artrita simt dureri profunde, iritabilitate, oboseala, dificultati de deplasare, forta si rezistenta scazuta. Oricare dintre aceste probleme poate afecta viata sexuala. Studiile despre artrita au aratat ca atat barbatii, cat si femeile care prezinta un nivel ridicat de durere, depresie si dificultati motorii intampina probleme in ceea ce priveste viata sexuala.


Cum sa-ti imbunatatesti viata sexuala

Cand suferi de o boala cronica, este important sa stii cat mai multe despre aceasta si sa apelezi la ajutor specializat pentru a intelege mai bine consecintele bolii si modul de a le face fata. Schimbarea sau adaugarea unor noi medicamente, terapia fizica sau consilierea te pot ajuta sa-ti mentii viata sexuala activa.

De asemenea comunicarea joaca un rol important. In acest caz este recomandat sa vorbesti cu partenerul tau si sa ii spui ce te deranjeaza si ce nu.

Relaxarea este esentiala pentru o viata sexuala sanatoasa. Masajele sau dusurile fierbinti inainte de sex te pot ajuta sa te relaxezi si sa te binedispui.

In plus, este important sa eviti tutunul, sa limitezi consumul de alcool si sa astepti cel putin doua ore dupa masa, inainte de a face sex.

Sursa foto: foxnews.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare