Sanatate

#fertilizare in vitro cu ovocite donate #ovocite donate #FIV #fertilizare in vitro

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Donarea de ovocite este o solutie pentru situatiile in care nu avem o cauza determinata pentru care procedurile de fertilizare in vitro cu ovocite proprii nu au dus la obtinerea unei sarcini sau in cazurile in care exista o indicatie medicala clara in acest sens. Dr. Chadi Muheidli, specialist in reproducere umana asistata, ne explica care sunt cauzele medicala care pot duce la FIV cu ovocite donate si cum se poate realiza aceasta procedura.

Cea mai des intalnita situatie este reprezentata de calitatea compromisa a ovocitelor. Situatiile in care se poate indica fertilizarea in vitro cu ovocite donate sunt: scaderea sau lipsa rezervei ovariene, sindromul Turner, lipsa rezervei ovariene dupa chimioterapie si radioterapie, nereusita prin proceduri de fertilizare in vitro cu ovocite proprii ori anomalii genetice.

Principala indicatie pentru folosirea ovocitelor donate este scaderea prematura a rezervei ovariene. Ajungem in aceasta situatie in contextul in care vorbim despre ovarectomie, o deteriorare ireversibila a gonadelor (glande mixte reprezentate de ovare), dupa un tratament oncologic cum ar fi chimioterapie si/sau radioterapie, sindrom Turner ori diferite anomalii genetice care afecteaza ovarele.

Prin FIV cu ovocite donate, avem sansa sa evitam potentiale anomalii transmise de la mama. Inaintea procedurii, screeningul medical este minutios, atat pentru donatoare, cat si pentru femeia careia urmeaza sa i se implanteze embrionul rezultat prin FIV.

O alta situatie tot mai des intalnita este dorinta de a face un copil dupa tratamentul pentru cancer. Aici avem doua posibilitati: congelarea ovocitelor inainte de tratament, procedura in crestere, dar despre care femeile nu prea au aflat sau pentru care, in fata unui diagnostic de acest tip, nu mai reprezinta o prioritate, respectiv fertilizare cu ovule donate.

Pe scurt, procedura de fertilizare in vitro cu ovocite donate presupune o selectie (respectand trasaturile receptorului) si o pregatire a donatoarei, cu screening medical (implica si analize genetice), sincronizarea se face prin pregatirea endometrului pentru transferul embrionar, punctia ovariana si lichidul seminal de la tata, procedura de fertilizare propriu-zisa, in laborator, transferul embrionar si monitorizarea reusitei.

In ceea ce priveste succesul, rata este destul de ridicata in tari cu traditie in ovocite donate, cum sunt Cehia si Grecia, care estimeaza un procent de reusita de 60-70. Aici, legislatia este si ea extrem de stricta, cu proceduri anterioare foarte bine puse la punct, actul de donare este anonim si benevol, iar parintii copilului pot fi siguri de transparenta si acuratetea selectiei donatoarelor, care nu pot avea mai mult de 30-35 de ani, dupa caz. Vasta femeii care primeste embrionul nu poate depasi 48-50 de ani.

O intrebare frecventa este de ce procedura nu se face la noi in tara. In Romania, acestea sunt sigurele proceduri permise explicit prin lege, in Romania. Fertilizarea in vitro cu ovocite donate si embrioni donati intra sub incidenta legii transplantului, ceea ce face neclar contextul in care pot fi efectuate. Prin urmare, medicii din Romania evita sa faca procedurile in tara, recomandand clinici din strainatate. Cele mai populare destinatii sunt Cehia, Grecia si Ucraina.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Muheidli Chadi

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea