Fructe

#pomi fructiferi #pruni #plantare pruni #ingrijire pruni

Trucuri de plantare si ingrijire a prunilor

Prunii sunt unii dintre cel mai usor de intretinut arbusti, de aceea sunt ideali pentru gradinarii incepatori, care isi doresc sa isi dezvolte o cultura de pomi fructiferi sanatosi si gustosi. Acestia se adapteaza foarte repede la orice mediu, iar fructele lor sunt numeroase si foarte aromate. Iata cateva sfaturi si trucuri pe care trebuie sa le stii despre plantarea si ingriijirea prunilor:

1. Soiuri de prun

Exista trei tipuri de soiuri de prun: japonez, european si damasc. Soiul japonez creste foarte bine in locurile in care se planteaza piersicii, iar prunii europeni si damasc se dezvolta foarte bine in orice zona.

2. Cum plantezi prunii

Prunii pot fi plantati si din seminte, insa cresterea lor este mult mai lenta. Pentru a avea insa pruni sanatosi cu fructe cat mai rapid, cel mai indicat ar fi sa plantezi un puiet. Recomandat este sa plantezi cat mai multi puieti in acelasi timp, deoarece ei au nevoie de polenizare unul de la celalalt.

Solul pentru pruni ar trebui sa fie unul argilos, foarte bine drenat si situat in plin soare. Acesta are nevoie, de asemenea, de o fertilizare medir. Este recomandat sa plantezi prunii in locuri ferite de ger si de inghet. Cele mai bune spatii pentru cultivarea prunilor sunt cele situate in sud sau in vest, unde vantul bate usor si ajuta fructele sa se coaca mai bine.

Inainte de a cultiva pomii fructiferi, este bine sa adaugi peste sol un strat generos de ingrasamant.

3. Pasi pe care trebuie sa ii urmezi pentru plantarea prunilor

Dupa ce ai ales locul de cultivare, sapa o groapa putin adanca, insa sa fie putin mai mare decat radacina pomului. Scoate pomul din punga cu grija pentru a nu deteriora radacinile si asaza-l in groapa.

Groapa trebuie sa fie putin mai mare deoarece radacinile prunilor nu trebuie sa fie stranse. Ele au nevoie de spatiu pentru a se dezvolta cat mai bine in pamant. La final, acopera radacina cu sol, iar urmatorul puiet planteaza-l la o distanta de 20-25 de centimetri. Daca puietii sunt mai mici, ii poti planta la o distanta de 15-20 de centimetri unul fata de celalalt.

4. Ingrijirea prunilor

Imediat dupa plantare, prunii trebuie udati in fiecare saptamana. Udarea lor trebuie sa se faca foarte aproapte de sol, astfel incat acesta sa nu se inunde. De asemenea, solul prunilor trebuie fertilizat tot anul, pentru a avea fructe cat mai numeroase.

Udarea prunilor trebuie sa fie mai profunda pana la jumatatea lunii octombrie, pentru ca solul sa se mentina hidratat pe parcursul iernii.

Prunii trebuie taiati primavara, iar pomii tineri in timpul verii, cand acestia au deja radacinile dezvoltate.

Sursa foto: imujer.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare