Fructe

#prun #plantare #pomi fructiferi

Cum sa plantezi un prun

Prunii au trei nevoi principale: lumina, umezeala si caldura, in special in perioada polenizarii. Acesti pomi fructiferi infloresc primavara devreme. Din aceasta cauza este indicat ca in zonele mai racoroase sa se evite plantarea soiurilor de pruni timpurii. Iata cateva sfaturi utile ce te vor ajuta sa plantezi si sa ingrijesti prunii, pentru o recolta cat mai bogata.

 

1 Prunul se poate planta atat toamna, cat si la inceputul primaverii. Cel mai bine este sa realizezi plantarea in octombrie, cand solul este umed si mai retine din caldura de peste vara.

Prunii prefera sa fie pozitionati intr-un loc insorit. Nu uita ca au nevoie de multa umezeala pentru a creste. Din aceasta cauza este indicat sa eviti sa ii plantezi langa alti copaci care poate trage umezeala din sol.

2 Pregateste solul pentru plantare cu cel putin o luna inainte. Sapa o groapa de 50-70 m adancime, in functie de marimea radacinii copacului si 60-80 cm in circumferinta si incorporeaza in groapa cat de multa materie organica poti. Scopul este sa obtii un sol bine afanat.

In cazul in care solul in care urmeaza sa plantezi prunul a fost fertilizat pentru alte recolte, o a doua fertilizare nu mai este necesara. Un sol imbibat cu fertilizant va duce la cresterea rapida a pomului, insa acesta nu va rodi corespunzator. Fructele vor fi mici si rare.

In schimb, daca vei planta prunul pe un sol pe a carui suprafata exista gazon, adauga trei pumni de fertilizant in groapa sapata pentru plantarea pomului.

Atentie! Nu adauga fertilizantul inainte de a planta pomul, deoarece risti ca radacinile acestuia sa se usuce. Fertilizantul de adauga cu minim o luna inainte sau se va imprastia la suprafata solului, dupa ce plantarea a fost incheiata.

3 Inainte de a planta prunul, verifica radacina cu atentie. Inlatura orice material cu care au fost ambalate radacinile (punga sau ghiveci) si indeparteaza pamantul de pe radacina acestuia. Pune-l apoi intr-o galeata cu apa pentru minim 2-3 ore. Ai grija ca apa sa nu fie foarte rece. Este de preferat sa aiba aceeasi temperatura cu cea a aerului.

4 Scoate pomul din recipientul cu apa si uita-te atent la radacini. Daca observi fire uscate, este indicat sa le tai, deoarece copacul nu va mai putea absorbi substantele nutritive din sol. De asemenea, radacinile uscate pot duce la uscarea completa a pomului.

Este indicat ca pomul sa fie plantat la aceeasi adancime la care a fost inainte de a-l cumpara. Observa pana la ce nivel se afla urmele de pamant pe trunchiul acestuia. Daca urmele nu pot fi observate, aisgura-te ca nodul de pe trunchiul copacului se afla la 5 cm deasupra solului.

5 Dupa plantare, netezeste pamantul si taseaza-l pentru a te asigura ca nu au ramas goluri de aer in jurul radacinilor.Uda apoi zona plantata foarte bine.

6 In prima primavara de dupa plantare, indeparteaza toate crengile uscate ale pomului. Lasa-le doar pe cele bune. Repeta aceasta operatiune in fiecare an. Dupa primii 3-4 ani de crestere, poti incepe sa ii dai coroanei forma dorita.


Sursa foto : www.hoover.archives.gov

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului