Fructe

#pomi #pomi fructiferi #fructe #ingrijire #mar

Cum sa ingrijesti un mar

Marul este unul dintre cei mai intalniti copaci de prin zonele noastre. Este un copac usor de intretinut, care nu necesita ingrijiri speciale. Datorita varietatii mari de soiuri, acesta poate fi intalnit atat la campii, la dealuri cat si in zonele montane. Iata cateva reguli de baza pentru plantarea si ingrijirea unui mar.

 

1 Alege soiul de mar potrivit pentru tipul de pamant pe care-l ai in gradina. In cazul in care doresti sa cumperi soiuri diferite, opteaza pentru copaci care infloresc in primavara sau in cursul verii, pentru a beneficia de fuctele acestora.

 

2 Este indicat sa cumperi un mar tanar, de minim 1 an si maxim 2 ani. De asemenea, in cazul in care nu vrei ca marul sa creasca foarte inalt, poti opta pentru un soi de mar pitic.

 

3 Marul se planteaza in perioada primaverii. Inainte de a-l planta uita-te cu atentie la radacina pomului. In cazul in care acesta a stat intr-o punga de plastic sau intr-un ghiveci, scoate-l si indeparteaaza pamantul.  Pune apoi copacul intr-un recipient cu apa pentru cateva ore.

 

4 Uita-te cu atentie la radacinile acestuia. In cazul in care unele dintre ele sunt uscate este indicat sa le tai, deoarece copacul nu va putea abosrbi substantele nutritive din sol cu ajutorul acestora.

 

5 Sapa apoi o groapa suficient de mare si pune copacul in mijlocul acesteia. Astupa groapa cu pamant si uda solul foarte bine. Pentru a avea stabilitate infige trei pari in jurul copacului si leaga-l de acestia. Parii il vor ajuta sa nu cada in cazul unei furtuni.

 

6 Pune-i la baza trunchiului un invelis de paie si uda copacul regulat in primii ani de crestere. Invelisul de paie are rolul de a mentine umezeala la baza copacului. Acesta trebuie sa masoare 3 metri in diametru in jurul trunchiului copacului.

 

7 Taie crengile marului daca este necesar. Se vor indeparta toate crengile uscate ale copacului, imediat dupa plantare . Operatiunea se va repeta in fiecare primavara, daca este necesar. Dupa primii doi ani de crestere, poti incepe sa-i dai coroanei copacului forma dorita, chiar daca asta inseamna sa tai si din crengile bune.

 

8 Culegerea primelor mere se va face cu ajutorul unei foarfceci. Taie codita acestora cat mai aproape de fruct.

 

9 Este necesar ca la inceputul iernii sa-i pui marului fertilizanti speciali la radacina. In cazul in care primavara acesta este lipsit de vigoare, poti repeta procedeul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului