Fructe

#mere #nuci #fructe de toamna #pere #conservare fructe #conservare piersici #depozitare fructe

Cum sa culegi si sa pastrezi corect fructele de toamna din gradina ta!

Toamna, sezonul belsugului pentru orice gradinar priceput presupune si culegerea si depozitarea cu grija a fructelor care pot rezista cateva luni, asigurand rezerva de vitamine proaspete in sezonul rece. Invata cum sa culegi si sa depozitezi fructele de toamna din gradina ta.

 

1. Merele

Merele destinate pastrarii peste iarna se culeg cu mult timp inainte ca fructul sa ajunga la maturitatea sa de consum. Iti poti da seama cand un mar este gata de cules taind un fruct pe jumatate si analizand semintele acestuia. Daca coaja semintelor are o culoare maronie, fructele pot fi culese.

Maturitatea de consum a acestora va fi atinsa insa abia peste trei luni, cand fructul va avea aroma si textura potrivita. Culege merele din gradina cu mana, fara sa le lovesti si asaza-le cu grija in ladite. Indeparteaza orice mar vatamat pentru ca ti le poate strica si pe celelalte. Temperatura de depozitare trebuie sa fie in jur de 15 grade Celsius, intr-un loc lipsit de umezeala.

2. Perele

Perele de iarna, dupa cum sunt denumite in popor fructele care rezista aproape tot sezonul rece, se culeg cu 4 luni inainte de a atinge maturitatea de consum. Sfarsitul lunii septembrie este o perioada optima pentru recoltarea perelor. In cazul unei veri secetoase, culesul poate fi facut mai devreme. La fel ca si merele pastrate peste iarna, perele vor trebui depozitate intr-un loc uscat. Cel mai bine este sa le pastrezi invelite in straturi de fan uscat, iar consumul lor poate incepe din ianuarie-februarie.

3. Piersicile

Piersicile pot fi culese in momentul in care pulpa fructului se simte moale la pipait. Acest lucru asigura o perioada de 4-5 zile in care fructele pot fi pastrate si transportate fara teama ca se vor strica.

Conservarea piersicilor peste iarna se face sub forma de gem, compot sau fierbere in suc propriu. In ultima varianta, fructele se taie in felii egale, se asaza in borcane fara sambure, dupa care peste ele se presara zahar. In momentul in care sucul iesit din fructe aproape ca a umplut borcanul, acestea sa dau in fiert prin metoda bain-marie. Aceleasi metode pot fi folosite si in cazul prunelor sau al caiselor.

4. Nucile

Pentru nuci va trebui sa astepti momentul in care acestea aproape ca sunt gata sa cada singure din coaja lor verde. Spre deosebire de ceilalti pomi fructiferi, nucii pot fi scuturati prin lovire cu ajutorul unei prajini lungi. Depozitarea lor se poate face in orice loc uscat, indiferent de temperatura camerei.

Sursa foto: trilulilu.ro
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului