Financiar

# econimii # situatii de urgenta #fonduri de urgenta #sfaturi financiare #financiar #bani

Bani pentru situatii neprevazute pe care trebuie sa-i ai mereu in casa sau pe card

Viata este imprevizibila. Prin urmare, este important sa fim mereu pregatiti pentru situatii care ne pot lua prin surprindere, mai ales cand vine vorba despre bani.

 

Este important ca toti romanii sa aiba disponibile fonduri de urgenta pentru diferite situatii. Iata care sunt cele mai comune cazuri in care poti avea nevoie de bani si cati bani trebuie sa ai pusi deoparte.

Bani cash pentru situatii neprevazute

Traim intr-o epoca in care tot mai multe persoane utilizeaza doar cardul bancar pentru plati. Totul se poate plati direct cu cardul in zilele noastre, inclusiv facturile si intretinerea care pot fi achitate online.

Cu toate acestea, ot aparea situatii neprevazute: sa nu mearga sistemul bancar sau POS-ul, sau chiar sa intrii intr-un magazin unde nu exista optiunea de plata cu cardul. Pentru toate aceste situatii este important sa ai intotdeauna bani lichizi la tine.

Fonduri de urgenta pentru zile negre

Fondurile de urgenta nu trebuie sa-ti lipseasca, fie ca este vorba despre bani lichizi sau pe card. Pot aparea oricand situatii neprevazute, precum un accident sau o alta urgenta medicala pentru care ai nevoie de bani. Tocmai de aceea este important sa ai mereu la indemana 1.000-2.000 de lei pe care sa te poti baza, in cazul unei astfel de urgente, fie ea medicala sau de alta natura.

"Este bine sa ai atat un fond de urgenta, cat si unul de siguranta. Acestea te ajuta sa supravietuiesti unor evenimente neprevazute si te ajuta sa nu intri in panica. 

Te ajuta sa iesi dintr-o problema intr-un termen scurt. De exemplu, sa ajungi la medic", explica Irina Chitu, analist economic, pentru antena3.ro.

Fonduri de siguranta, pentru perioade de 3-6 luni 

Fondurile de siguranta, pentru o perioada de 3-6 luni, sunt importante pentru situatii neprevazute in care te poti confrunta cu scaderi salariale sau chiar cu pierderea locului de munca. Acestea trebuie sa fie in cuantumul a 3-6 salarii, pentru a te ajuta sa treci peste aceste perioade fara probleme, timp in care poti gasi o solutie pentru cresterea veniturilor sau poti cauta un nou loc de munca.

Acestea fonduri este ideal sa fie depozitate intr-un cont de economii, la banca, pentru a evita sa ai prea multi bani in casa sau sa intrii in ei. Stim cu totii ca este mai greu sa pastrezi banii cand ii ai la indemana, prin urmare, contul de economii este cea mai buna solutie pentru depozitarea acestora.

"Fondul de siguranta este altceva. Este o rezerva de 3-6 salarii, care sa te ajute sa supravietuiesti o perioada de timp in care ti-au scazut veniturile, pana gasesti o solutie sau ti-ai pierdut serviciul, adica sa nu fii nevoit sa apelezi in acea perioada la niste solutii extreme pentru a face rost de bani pentru cheltuieli curente.

(...) Ca ii tii in lei, ca ii tii in euro, este decizia ta. Insa, este indicat sa ii ai in euro pentru ca nu se devalorizeaza, pentru ca la acesti bani nu trebuie sa apelezi decat in situatii extreme", a mai punctat Irina Chitu, pentru sursa citata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea