Financiar

# prescriere datorii #banca. #anaf #datorii

Ai datorii la ANAF, banca sau asociatia de proprietari? In cat timp se prescriu

Ai datorii la ANAF, la banca sau la asociatia de proprietari? Traim vremuri din ce in ce mai dificile. Tot mai multi romani se vad in imposibilitatea de a-si plati datoriile.

 

Daca te afli in aceasta situatie este important sa stii in cat timp se prescriu datoriile. Iata ce trebuie sa stii:

Datorii la ANAF – Daca ai datorii la ANAF, acestea se prescriu, in general, in termen de 5 ani. Exista insa si cazuri in care legea se poate dispune altfel. In acest caz, termenul de cinci ani, nu inseamna cinci ani, concret. Aceasta se calculeaza incepand cu 1 iulir, anul urmator fata de cel pentru care este datorata obligatia fiscala. Adica, pentru o datorie pe anul 2022, se calculeaza 5 ani, incepand cu 1 iulie 2023. Astfel, prescriptia datoriei se va face la 1 iulie 2028.

Datorii la banci – In cazul bancilor, prescrierea datoriilor se face in termen de trei ani.  Mai exact, in termen de 60 de zile de la momentul in are se depaseste termenul pentru plata unei facturi, incepe termenul in care banca poate solicita executarea silita a platii respective. Daca in termen de trei ani de la data respectiva, banca nu solicita executarea silita, prescrierea datoriei se face in trei ani. In cazul executarii silite, presrierea este amanata si nu poate fi solicitata de pagubit.

Datorii la facturi si asociatia de proprietari Cand vorbim despre termenul de prescriere al facturilor restante si datoriilor catre asociatia de proprietari, acesta estee de trei ani, in cazul in care nu exista documente care sa arate un temen mai mare. Prin urmare, este important sa citesti cu atentie contrctele.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea