Financiar

#reducere costuri utilitati #reducere costuri

4 sfaturi utile pentru a reduce costurile utilitatilor acasa

Venirea toamnei aduce cu sine o serie intreaga de schimbari in viata noastra. In sezonul rece petrecem mai mult timp in casa, iar acest lucru poate duce la cresterea facturilor utilitatilor. Daca este un lucru care te preocupa constant, acest articol te va ajuta sa gasesti cele mai bune solutii si, implicit, sa te relaxezi.

 

Cresterea accelerata a preturilor din ultimii ani este un subiect pe buzele tuturor in ziua de azi. Indiferent de conditia sociala, nimanui nu-i convine sa plateasca mai mult pentru utilitati, pentru cosul zilnic, pentru imbracaminte sau pentru o vacanta. Deoarece nu sta in puterea noastra sa oprim majorarile de pret, putem incerca sa gasim solutii pentru a obtine cele mai bune oferte si sa consumam cat avem cu adevarat nevoie.

Evitarea risipei de orice fel inseamna nu doar o grija pentru mediul inconjurator, ci si o excelenta modalitate de a face economii. Deoarece facturile la utilitati sunt cele care ne dau, de  multe ori, batai de cap, am selectat in acest articol cateva sfaturi simple pentru a reduce costurile acestora:

1. Evalueaza-ti consumatorii energetici

Scaderea facturii la energie poate fi un proces destul de solicitant, deoarece nu prea stii exact daca aparatura ta electrica nu cumva functioneaza mai mult decat este necesar. Pentru a putea incepe un plan de economisire, trebuie sa stii exact care sunt cei mai mari consumatori. Poti solicita un audit energetic sau poti face chiar tu un calcul consum energie. Doar asa vei putea stabili un plan eficient pentru a reduce, cu adevarat, consumul.

2. Scoate din priza consumatorii uitati

Este foarte posibil ca si in casa ta sa existe articole de uz casnic care consuma energie chiar si atunci cand nu le folosesti, doar prin simplul fapt ca stau in priza. Asadar, arunca o privire de jur imprejurul casei si vezi care sunt aparatele care stau mereu in priza, chiar daca acest lucru nu este necesar. Nu ne referim aici la televizoare, la frigider sau la centrala electrica, ci la laptopul al carui cablu de incarcare uiti sa-l mai scoti din priza si, astfel, il lasi mereu la incarcat sau chiar la incarcatoarele lasate in priza fara vreun device conectat. Deconectarea acestora si folosirea doar atunci cand este cu adevarat nevoie iti pot aduce economii lunar.

3. Reinnoieste-ti electrocasnicele

Cu totii avem aparatura care, desi are ceva vechime, functioneaza perfect. Este de inteles ca nu ne dorim sa inlocuim un aparat perfect functional, dar acesta poate fi unul dintre consumatorii care cresc semnificativ factura lunara la energie. Este posibil ca, desi frigiderul sau masina de spalat vase functioneaza impecabil, sa fie un model mai vechi care are un consum ridicat de energie.

Poate ar fi indicat sa arunci o privire la ofertele actuale pentru frigidere, cuptoare cu microunde, cuptoare incorporabile, masini de spalat rufe si vase etc. Un aparat dintr-o generatie mai noua va avea un consum mai mic de energie, lucru care te va face sa economisesti lunar bani. Daca aparatura veche este in stare buna de functionare, o poti vinde unei persoane care cauta un chilipir.

4. Foloseste electrocasnicele in mod inteligent

Daca ai aparate electrocasnice ceva mai noi, cu siguranta acestea au cate un program prestabilit care consuma mai putina energie. Fie ca este vorba despre masina de spalat rufe sau vase, de frigider sau de aerul conditionat, indicat ar fi sa recitesti manualul de instructiuni. Schimba-ti obiceiul si apeleaza mai des la programele de tip „Eco” care, desi pot necesita un timp mai indelungat, te pot scuti de cheltuieli inutile. De asemenea, masina de spalat rufe sau vase va consuma mai putina energie daca o folosesti mai rar, dar incarcata cat mai aproape de limita maxima.

Cu siguranta, te poti inspira din sfaturile prezentate pentru ca lunile friguroase, in care vei petrece mai mult timp acasa, sa nu aduca cresteri semnificative ale facturilor de utilitati.

FOTO: Shutterstock.com

Advetorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea