Dieta si nutritie

#varza murata #muraturi #imunitate #beneficii

Varza murata si muraturile fermentate cresc imunitatea

Stiai ca varza murata si muraturile fermentate (nu cele preparate cu otet) sunt benefice pentru sanatate si pentru imunitate? Acest lucru se intampla deoarece muraturile contin probiotice naturale, dar isi pastreaza si toate vitaminele si mineralele. Iata ce spun nutritionistii despre varza murata si ce beneficii are aceasta.

“Credeati ca noi am inventat varza murata? Afalti ca populatia din Asia ne-a luat-o inainte

Daca faceti parte dintre aceia care pun varza murata la loc de cinste in meniul familial, felicitari! Acest produs traditional lacto-fermentat, plin de bacterii benefice cu efect probiotic, are un corespondent si in bucataria coreeana. Se numeste KIMCHI si este un aliment-simbol al culturii culinare din Coreea.

Kimchi este un fel de mancare foarte vechi, realizat pe baza de legume fermentate si condimente, care are rolul de a acompania majoritatea preparatelor traditionale coreene- un fel de salata de varza murata care merge cu orice. Varianta cea mai cunoscuta este obtinuta din varza chinezeasca fermentata, dar exista si retete care includ castravetele, ridichea, telina, sfecla asezonate cu usturoi, patrunjel, coriandru, frunze de mustar, ceapa, muguri de soia si rosii. Se acopera totul cu saramura si se lasa la fermentat cateva saptamani, exact cum procedam si noi cu muraturile.

Metoda de a pastra legume peste iarna in saramura nu a fost, iata, inventata de noi, ci este prezenta in traditiile multor popoare. Bacteriile benefice care rezulta din fermentatia glucidelor produc acid lactic ce determina scaderea pH-ului si creeaza un mediu acid in care majoritatea microorganismelor nu pot supravietui- este vorba asadar de o metoda de conservare... fara conservanti, doar pe baza de sare.

“Kimchi” este termenul corean pentru legume fermentate sarate si condimentate, indiferent daca sunt consumate ca fel de baza sau garnitura. Variantele sunt nelimitate, iar coreenii spun ca se poate face kimchi din tot ce este comestibil.

Gustul poate varia de la o regiune la alta si de la un sezon la altul, iar secretul retetei se transmite in fiecare familie de la mama la fiica. Culturile de Lactobacili din kimchi sunt mai concentrate decat cele din iaurt, drept pentru care acest fel de mancare este considerat esential pentru sanatate, cu efect probiotic si de crestere a imunitatii. Studiile afirma ca sudcoreeni consuma in medie 18 kg kimchi/persoana/an, adica intre 50-200g/zi

Pe langa probiotice, legumele fermentate contin multe fibre, vitamina C, betacaroten, calciu, fier si putine calorii. In timpul epidemiei de SRAS (sindrom respirator acut sever) din 2003, consumul de kimchi din Asia a crescut cu 40%. Ce-ar fi sa crestem si noi consumul de varza fermentata si muraturi pe parcursul iernii, fara motive medicale, ci doar de dragul preventiei si al sanatatii!”, a declarat medicul nutritionist Mihaela Bilic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului