De multe ori ai auzit, probabil, ca alcoolul este un bun digestiv. Este acesta un mit, sau exista un adevar acolo? In Romania se obisnuieste in multe case ca inainte de masa sau la aperitiv sa se bea putina tuica, deoarece face pofta de mancare si ajuta digestia. Iata insa ce spun medicii despre acest lucru.
“Ajuta sau nu alcoolul la digestie?
Cand vine vorba de alcool, putine pot sa spun din propria experienta. Iar teoria din cartiele de nutritie nu stiu cum si cat se adevereste in practica.
Daca e sa o luam dupa teorie, alcoolul este o substanta toxica pentru orice celula vie, de la neuroni la celulele din ficat. Tot stiinta spune ca singurul organ capabil sa metabolizeze alcoolul si sa-l elimine din organism este ficatul. Enzima responsabila de asta se numeste alcool-dehidrogenaza, iar capacitatea de secretie e determinata genetic, nu se dobandeste si nu se amelioreaza prin antrenament- deci nu rezisti mai bine la alcool daca ai mai multa practica!
Cantitatea si tipul de alcool conteaza si ele:
- vinul rosu (si doar el) poate avea efect protector cardio-vascular, dar numai atunci cand este consumat regulat si cu moderatie (1-2 pahare/zi); asta nu inseamna ca de maine trebuie sa ne apucam cu totii de baut, ci doar ca dintre toate relele, un pahar de vin rosu e raul cel mai mic
- digestivele cu gust amar ajuta digestia mai ales datorita amarelii, nu alcoolului (stimuleaza secretia de bila)- adica si cafeaua poate sa faca asta
- vinul spumant, sampania si prosecco au cel mai bun raport intre aportul caloric si efectul anxiolitic (de inlaturare a stresului si incordarii); cu doar 80 cal si bulele din dotare, un pahar de sampanie asigura o stare de bine (mai ales pentru doamne)
Nu stiu sa explic daca si cum o tarie la inceputul mesei deschide apetitul. Cert este ca alcoolul in general, de la al 2-lea pahar in sus, face pofta de mancare. Iar obiceiul de a avea pe masa tot felul de rontaieli sarate te stimuleaza sa bei si mai mult: sarea cere apa si pe masura ce mananci alune, chipsuri sau mezeluri si branzeturi, tot iti vine sa bei!
Cat despre silueta si metabolism, nu am vesti bune: alcoolul stimuleaza sinteza de grasime de rezerva, deci orice mancare “stropita” cu alcool ingrasa mai tare. Inca un motiv ca sa incercati un “ianuarie uscat”! Si nu, niciodata alcoolul, indiferent cat de tare si pur ar fi, nu o sa topeasca grasimea- nici din farfurie, nici de pe solduri”, a declarat medicul nutritionist Mihaela Bilic.