Dieta si nutritie

# beneficii turmeric #turmeric #sanatate

Turmericul, multiple beneficii pentru sanatate. De ce sa il consumi mai des

Condimentul cunoscut sub numele de turmeric poate fi cel mai eficient supliment nutritiv existent. Multe studii de inalta calitate arata ca turmericul are beneficii majore pentru organism si creier. Multe dintre aceste beneficii provin din principalul sau ingredient activ, curcumina. Vezi mai jos ce spune stiinta despre turmeric si curcumina, precum si despre beneficiile acestora.

 

Turmericul este condimentul care da curry-ului culoarea galbena. Este folosit in India de mii de ani atat ca condiment, cat si ca planta medicinala. Recent, stiinta a inceput sa sustina afirmatiile traditionale potrivit carora turmericul contine compusi cu proprietati medicinale. Acesti compusi se numesc curcuminoizi. Cel mai important este curcumina. Curcumina este principalul ingredient activ din turmeric. Acesta are efecte antiinflamatorii puternice si este un antioxidant foarte puternic.

Beneficiile turmericului:

Turmericul contine compusi bioactivi cu proprietati medicinale

Cu toate acestea, continutul de curcumina din turmeric nu este atat de mare. Este de aproximativ 3%, in greutate. Majoritatea studiilor privind aceasta planta folosesc extracte de turmeric care contin in mare parte curcumina propriu-zisa, cu doze care depasesc de obicei 1 gram pe zi. Ar fi foarte dificil sa ajungi la aceste niveluri doar folosind turmericul ca un condiment in alimentele tale. De aceea, unii oameni aleg sa foloseasca suplimente.

Curcumina este un compus antiinflamator natural

Inflamatia este incredibil de importanta. Ajuta la combaterea invadatorilor straini si are un rol in repararea daunelor din organism. Desi inflamatia acuta, pe termen scurt, este benefica, aceasta poate fi ingrijoratoare daca devine cronica si ataca propriile tesuturi ale corpului tau.

Oamenii de stiinta cred acum ca inflamatia cronica la nivel scazut poate juca un rol in unele afectiuni si boli. Printre acestea se numara:

  • boli de inima
  • cancer
  • sindromul metabolic
  • boala Alzheimer
  • diverse afectiuni degenerative

Turmericul poate creste capacitatea antioxidanta a organismului

Se crede ca daunele oxidative sunt unul dintre mecanismele care stau la baza imbatranirii si a multor boli. Aceasta implica radicalii liberi, molecule foarte reactive cu electroni neimperecheati. Radicalii liberi au tendinta de a reactiona cu substante organice importante, cum ar fi acizii grasi, proteinele sau ADN-ul. Principalul motiv pentru care antioxidantii sunt atat de benefici este ca protejeaza organismul de radicalii liberi. Curcumina este un antioxidant puternic care poate neutraliza radicalii liberi datorita structurii sale chimice.

Curcumina poate stimula factorul neurotrofic derivat din creier

Inainte ca oamenii de stiinta sa aiba o mai buna intelegere a neuronilor, se credea ca acestia nu sunt capabili sa se divida si sa se inmulteasca dupa copilaria timpurie. Cu toate acestea, ei stiu acum ca nu este asa.

Neuronii sunt capabili sa formeze noi conexiuni, iar in anumite zone ale creierului se pot inmulti si creste in numar. Unul dintre principalii factori determinanti ai acestui proces este factorul neurotrofic derivat din creier (BDNF). Aceasta este o gena care este implicata in producerea unei proteine responsabile de promovarea vietii neuronilor. Proteina BDNF joaca un rol in memorie si invatare si poate fi gasita in zonele creierului responsabile de alimentatie, bautura si greutate corporala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare