Turmericul este condimentul care da curry-ului culoarea galbena. Este folosit in India de mii de ani atat ca condiment, cat si ca planta medicinala. Recent, stiinta a inceput sa sustina afirmatiile traditionale potrivit carora turmericul contine compusi cu proprietati medicinale. Acesti compusi se numesc curcuminoizi. Cel mai important este curcumina. Curcumina este principalul ingredient activ din turmeric. Acesta are efecte antiinflamatorii puternice si este un antioxidant foarte puternic.
Beneficiile turmericului:
Turmericul contine compusi bioactivi cu proprietati medicinale
Cu toate acestea, continutul de curcumina din turmeric nu este atat de mare. Este de aproximativ 3%, in greutate. Majoritatea studiilor privind aceasta planta folosesc extracte de turmeric care contin in mare parte curcumina propriu-zisa, cu doze care depasesc de obicei 1 gram pe zi. Ar fi foarte dificil sa ajungi la aceste niveluri doar folosind turmericul ca un condiment in alimentele tale. De aceea, unii oameni aleg sa foloseasca suplimente.
Curcumina este un compus antiinflamator natural
Inflamatia este incredibil de importanta. Ajuta la combaterea invadatorilor straini si are un rol in repararea daunelor din organism. Desi inflamatia acuta, pe termen scurt, este benefica, aceasta poate fi ingrijoratoare daca devine cronica si ataca propriile tesuturi ale corpului tau.
Oamenii de stiinta cred acum ca inflamatia cronica la nivel scazut poate juca un rol in unele afectiuni si boli. Printre acestea se numara:
- boli de inima
- cancer
- sindromul metabolic
- boala Alzheimer
- diverse afectiuni degenerative
Turmericul poate creste capacitatea antioxidanta a organismului
Se crede ca daunele oxidative sunt unul dintre mecanismele care stau la baza imbatranirii si a multor boli. Aceasta implica radicalii liberi, molecule foarte reactive cu electroni neimperecheati. Radicalii liberi au tendinta de a reactiona cu substante organice importante, cum ar fi acizii grasi, proteinele sau ADN-ul. Principalul motiv pentru care antioxidantii sunt atat de benefici este ca protejeaza organismul de radicalii liberi. Curcumina este un antioxidant puternic care poate neutraliza radicalii liberi datorita structurii sale chimice.
Curcumina poate stimula factorul neurotrofic derivat din creier
Inainte ca oamenii de stiinta sa aiba o mai buna intelegere a neuronilor, se credea ca acestia nu sunt capabili sa se divida si sa se inmulteasca dupa copilaria timpurie. Cu toate acestea, ei stiu acum ca nu este asa.
Neuronii sunt capabili sa formeze noi conexiuni, iar in anumite zone ale creierului se pot inmulti si creste in numar. Unul dintre principalii factori determinanti ai acestui proces este factorul neurotrofic derivat din creier (BDNF). Aceasta este o gena care este implicata in producerea unei proteine responsabile de promovarea vietii neuronilor. Proteina BDNF joaca un rol in memorie si invatare si poate fi gasita in zonele creierului responsabile de alimentatie, bautura si greutate corporala.