Dieta si nutritie

#evitare aditivi alimentari #aditivi alimentari

3 aditivi alimentari pe care sa-i eviti cu orice pret si 2 pe care sa nu-i eviti

 

Exista atat de multe temeri cu privire la ceea ce contin alimentele procesate, mai ales cand vine vorba de aditivii alimentari care, dupa cum explica OMS, sunt incorporati "pentru a mentine sau imbunatati siguranta, prospetimea, gustul, textura sau aspectul". In timp ce o dieta care exclude toate alimentele procesate sau una care permite produse alimentare cu ingrediente minim procesate reprezinta, cu siguranta, un ideal sanatos, componenta de aditivi a alimentelor procesate nu este intotdeauna factorul determinant din spatele motivului pentru care este poate considerata daunatoare pentru sanatate.

Asadar, desi o curiozitate sanatoasa cu privire la ceea ce sunt cu adevarat aditivii alimentari si la modul in care acestia pot avea un impact potential asupra organismului tau este complet naturala si de inteles, nu trebuie sa te gandesti in mod obsesiv cu privire la ei. Daca scopul tau este sa faci mai bine pentru corpul tau, este mai important sa pui un accent mai mare pe consumul de alimente dense in nutrienti, in timp ce reglezi cu atentie cantitatea de alimente ultraprocesate pe care le consumi, daca nu le eviti complet.

Iata ce spun expertii in nutritie despre aditivii alimentari de care ar trebui - si nu ar trebui - sa iti faci griji. Iar pentru mai multe sfaturi utile pentru o alimentatie sanatoasa:

Aditivi alimentari de evitat

Colorant rosu 40

Desi FDA a calificat si etichetat toti colorantii alimentari ca fiind GRAS, unele cercetari recunosc ca ar putea exista o legatura intre colorantul rosu si hiperactivitatea si agresivitatea la copii. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe dovezi pentru a sustine o afirmatie concludenta.

"Desi sunt necesare mai multe cercetari in acest moment, ar putea merita sa incercam sa evitam colorantul rosu 40 - un colorant alimentar sintetic fabricat din petrol - la copiii cu ADHD", spune Megan Warnke, RDN. In timp ce organizatiile de sanatate au concluzionat ca, colorantul rosu 40 prezinta putine riscuri pentru sanatate, unele studii au constatat ca consumul acestuia poate duce la reactii alergice usoare la nivelul pielii si poate agrava simptomele comportamentale la copiii cu ADHD."

Nitrati si nitriti

Desi multi dintre nitratii pe care ii consumam provin din plante, exista tot mai multe dovezi ca nitratii si nitritii adaugati in carnea procesata sunt legati de anumite tipuri de cancer, in special de cele care pot afecta stomacul si colonul.

"Recomandam sa eviti nitratii si nitritii care se gasesc in carnurile ambalate, cum ar fi sunca si carnea de pranz", recomanda KeyVion Miller, dietetician si nutritionist culinar. "S-a demonstrat ca acesti aditivi pot contribui la un risc crescut de cancer de colon."

Maltodextrina

Desi este nevoie de mai multe cercetari pe oameni inainte de a putea face afirmatii concludente cu privire la potentialele pericole si riscuri pentru sanatate asociate cu acest aditiv alimentar, se pare ca exista unele dovezi care sugereaza ca maltodextrina poate perturba un intestin sanatos.

Aditivi pe care sa nu-i eviti

Celuloza

Celuloza se gaseste adesea pe lista de ingrediente a unor alimente precum branza rasa, amestecurile de copt, unele cereale si batoane de cereale.

Potrivit lui Andrew Akhaphong, dietetician, exista multe conceptii gresite despre celuloza si originile sale, care provin probabil din structura sa chimica.

"Celuloza este folosita ca agent antiaglomerant pentru a impiedica ingredientele sa se lipeasca intre ele", spune el. "Influentatorii vorbesc adesea despre evitarea produselor cu celuloza, deoarece acestea sunt "din" copaci sau "fabricate" din pasta de lemn. Desi copacii contin celuloza, celuloza [pe care o consumam] provine din toate alimentele vegetale, inclusiv din telina, spanac, fasole, precum si din unele nuci si seminte."

Acid ascorbic

Acidul ascorbic este un exemplu excelent de aditiv care poate da o impresie tulburatoare si poate parea mai infricosator decat este in realitate. In realitate, acidul ascorbic este de fapt doar denumirea stiintifica a vitaminei C.

Potrivit lui Shannon Western, fondator si consilier principal de nutritie, motivul pentru care este adaugat frecvent in alimente este acela ca ajuta la conservarea produselor pentru a le mentine durata de viata.

"Exista o tendinta de a nu consuma alimente care contin ingrediente necunoscute. Un ingredient care suna nefamiliar este acidul ascorbic", spune Western. "Acesta este pur si simplu vitamina C, scrisa in denumirea sa chimica. Acidul ascorbic este folosit ca aditiv pentru a imbunatati viata de sine, ceea ce inseamna ca alimentele pot rezista mai mult timp fara sa devina rancede. Acest lucru se datoreaza faptului ca vitamina C este un antioxidant."

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare