Dieta si nutritie

#carne rosie #riscuri sanatate #studiu

STUDIU! Carnea rosie nu prezinta riscuri pentru sanatate

 

Carnea rosie a fost blamata ani de zile de catre medici si nutritionisti din intreaga lume. Cu toate acestea, noi studii stiintifice arata ca aceasta carne nu este deloc un risc pentru santate. Cel putin nu mai mare decat cel prezentat de “carnea alba”.

“Carnea rosie nu are riscuri pentru sanatate, dupa o noua metoda de evaluare a studiilor stiintifice

Alimentatia este un domeniu inepuizabil cand vine vorba de studii stiintifice, de la carnea rosie, lactate si legume, nu exista produs care sa nu fi fost “judecat” printr-un studiu. In fiecare an sute de studii sunt publicate, cu obiectivul de a gasi o legatura intre consumul unui aliment si efectele asupra sanatatii. Ca sa nu mai fim alarmati de toate aceste informatii negative, trebuie stiut ca multe din articolele publicate cu titlu stiintific ascund vicii de procedura!

In majoritatea cazurilor este vorba de studii observationale, care nu permit stabilirea unei legaturi de tip cauza-efect. Factorii care sunt luati in considerare pot crea confuzii, participantii din grupurile analizate nu au aceleasi caracteristici, iar masuratorile statistice sunt incoerente. Datorita acestor comparatii si masuratori neglijente, nu e de mirare ca toate alimentele cercetare par a fi asociate cu un risc de cancer sau de boala!

De exemplu in cazul studiilor referitoare la consumul de carne rosie in legatura cu cancerul si bolile cardiovasculare, nu sunt precizate informatii esentiale: cei care mananca multa carne au obiceiul sa consume mai putine legume, au tendinta sa fumeze mai mult sau/si sunt mai sedentari decat restul populatiei? Daca facem analiza intr-un context mai amplu, concluzia este ca nu carnea rosie dauneaza sanatatii, ci stilul de viata dezechilibrat

Intr-un efort fara precedent oamenii de stiinta de la Universitatea din Washington, Institutul pentru evaluarea si masurarea sanatatii (IHME), au decis sa creeze un nou sistem de stabilire a gradului de risc alimentar. Dupa ani de zile de munca si mii de studii analizate, a luat nastere o noua metoda statistica care permite evaluarea cantitativa a riscului pentru sanatate pe baza dovezilor cauza-efect. Orice cercetator poate acum sa verifice studiile publicate pe un anumit subiect si cu ajutorul acestei formule sa calculeze o cifra unica de risc, care se traduce intr-un sistem de notare de la unu la cinci stele. Exact ca la hoteluri!

Acest clasament pe baza de stele indica legatura reala intre tipul de comportament, produsul analizat si efectul asupra sanatatii. Doua stele inseamna ca produsul sau obiceiurile de consum sunt slab asociate cu un efect asupra sanatatii, probabilitatea fiind de 0-15%. Trei stele inseamna un risc mediu si o probabilitate de aparitie a unei boli in 15-50% din cazuri. La patru stele riscul creste la 50-85%, iar cinci stele indica o probabilitate mai mare de 85% pentru aparitia bolilor asociate.

Institutul IHME a aplicat aceasta metoda pentru analiza studiilor legate de consumul de carne rosie si asa-zisele efectele negative asupra sanatatii. Concluziile au fost surprinzatoare: nu s-a gasit nicio asociere care sa duca la o incadrare mai mare decat doua stele!

Exista cauzalitate redusa intre consumul de carne rosie si cancerul de colon, diabetul tip 2 si cardiopatia ischemica si nicio legatura intre consumul de carne si accidentul vascular cerebral.

“Dovezile unui risc cardiovascular direct legat de consumul regulat de carne rosie sunt foarte slabe, pana la punctul in care putem spune ca probabil nu exista niciun risc”, a declarat dr. Steven Novella, presedintele New England Skeptical Society. “Exista nenumarate studii care arata riscurile pentru sanatate in cazul unui consum insuficient de legume. Putem vorbi despre un risc real datorat consumului crescut de carne, in cazul in care caloriile din carne inlocuiesc caloriile din legume!”

Cu doar doua stele in clasament, carnea a fost declarata nevinovata. Dar pentru linistea voastra, de cate ori mancati un gratar puneti in farfurie de doua ori mai multe legume decat carne!! ”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare