Dieta si nutritie

#mituri branza #branza

Mituri despre branza, unul dintre cele mai apreciate alimente

 

Branza este nelipsita din casele romanilor. Fie ca este vorba de telemea, de parmezan, cascaval sau alte tipuri de branzeturi, acestea sunt consumate adesea la micul dejun sau chiar la o cina usoara, alaturi de alte legume proaspete, de sezon.

De-a lungul timpului insa, au aparut o multime de mituri despre branza, multe dintre acestea nefiind adevarate. Iata ce spun nutritionistii despre utilizarea si pastrarea corecta a banzeturilor:

 

“Mituri despre branza🧀

Viata are alt gust cu o bucatica de branza! Cum o alegem si cum o consumam ca sa ne bucuram la maxim de calitatile ei?

Iata cateva recomandari practice:

❌Nu cumparati parmezan, mozarella sau cascaval gata rase, branza se oxideaza in contact cu aerul. Daca vreti sa presarati branza peste un preparat, dati-le pe razatoare chiar in momentul gatitului!

❌Branza nu se pastreaza in punga sau in folie de plastic, umiditatea crescuta determina aparitia unui mucegai alb la suprafata care strica gustul si aspectul branzei. Folositi hartie cerata sau folie de aluminiu astfel incat branza sa poata “respira”.

‼️Pastrati branza in frigider in tavita pentru legume, este o zona in care exista un pic de umiditate si evitati ca branza sa se usuce.

‼️Daca branza a mucegait, nu inseamna ca este stricata! Branza este un aliment viu, iar coloniile de lactobacili sunt intr-un permanent proces de fermentatie, fapt care duce la aparitia mucegaiului “nobil” si la maturarea gustului.

‼️Branza se consuma la temperatura camerei, nu direct din frigider si nici tinuta la o temperatura mai mare de 20 °C. Intervalul 14-18 °C este ideal, consistenta va fi moale iar aroma si gustul la intensitate maxima.

✅“Coaja” sau crusta de la branzeturi si cascaval este comestibila, cu exceptia situatiei in care este facuta din ceara sau din plastic. Ba mai mult, in cazul branzeturilor cu mucegai crusta are un gust intens.

✅Branza poate fi consumata si de cei care au intoleranta la lactoza! Lactoza este prezenta mai ales in laptele proaspat, iar concentratia ei scade pe masura ce laptele este fermentat. Avem mai putina lactoza in iaurt si branza proaspata si doar urme de lactoza in branzeturile fermentate si in cascaval. ”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului