Dieta si nutritie

#beneficii #sfecla #sanatate

Sfecla, multiple beneficii pentru sanatate. De ce sa o consumi mai des in sezonul rece. Sfaturi de la nutritionisti

Sfecla este o leguma cu multiple beneficii pentru sanatate si se gaseste din plin, in piete, in acest sezon. Este accesibila pentru orice buzunar si poate fi consumata in diverse moduri. De la a o adauga in ciorbe sau supe, si pana a o face salata sau a o coace si a o consuma ca si garnitura la diverse mese, este o leguma extrem de versatila.

Asadar, este momentul sa profiti din plin de sfecla, in acest sezon, mai ales ca, potrivit nutritionistilor, este o legume cu multiple beneficii.

“Sfecla, o leguma de sezon cu multe beneficii pentru sanatate

Sfecla rosie este ingredientul principal din faimosul bors rusesc si a devenit celebra in anii ‘50 pentru efectul detox si anticancer. Condamnata pe nedrept ca ar contine mult zahar, sfecla rosie are doar 47cal/100g si este prietena siluetei. Cu indice glicemic scazut si un continut de glucide de 8,5%, sfecla e hranitoare si poate fi consumata si de persoanele cu diabet. Aportul mare de fibre o recomanda pentru cei cu probleme de constipatie, stimuleaza tranzitul intestinal si reduce absortia colesterolului din alimente. O singura avertizare: daca aveti predispozitie la guta sau calculi renali, evitati excesul de sfecla, contine multi oxalati.

Care sunt beneficii pe care le avem din consumul regulat de sfecla?

  • O putem ridica la rangul de aliment antianemic pentru ca este bogata in acid folic si minerale (potasiu calciu magneziu si fier). Contine mult betacaroten si vitamina C cu efect tonic si revitalizant, zinc si seleniu cu rol in cresterea imunitatii si a rezistentei la boli.
  • Sfecla este o sursa importanta de nitrati cu efect pozitiv asupra tensiunii arteriale si performantei sportive. 120ml suc de sfecla reduce tensiunea cu 10mm Hg. Acelasi pahar cu suc de sfecla creste cu 20% performanta fizica si scade consumul de oxigen necesar pentru efort.
  • Pigmentii care dau culoarea rosu violet ii confera proprietati antitumorale antiinflamatorii si antioxidante, de eliminare a toxinelor din organism. Sfecla stimuleaza functionarea ficatului, rinichilor, vezicii biliare, splinei si tubului digestiv, iar sucul de sfecla e folosit ca energizant in recuperarea dupa boli.

Pigmentii din sfecla raman stabili in tractul digestiv, iar aciditatea si temperatura crescuta de la gatit nu-i afecteaza. Sunt folositi drept coloranti alimentari, cu ei putem colora muraturi, orez, oua fierte sau cartofi. Inclusiv urina poate fi colorata in rosu dupa ce am mancat sfecla.

Poate fi consumata cruda, fiarta sau la cuptor, sub forma de bors, garnitura pentru carne si legume sau in salata cu hrean si otet. Sfecla este o leguma polivalenta plina de nutrienti valorosi, faceti din ea vedeta sezonului de toamna!”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare