Dieta si nutritie

#apa comert # apa cu arome #apa

Avertismentul medicilor! Apa cu arome este suc, nu apa!

Esti tentat sa cuperi apa cu arome pentru a te hidrata, deoarece iti este mai usor sa o bei? Multe persoane se confrunta cu aceasta problema. Apa simpla, fara gust, este neatractiva, iar comerciantii profita din plin de acest lucru pentru a vinde apa cu arome.

 

Insa, aceasta apa nu este deloc sanatoasa si nici nu este apa, avertizeaza medicii.

“Apa cu arome e suc, nu apa!!

Daca ar fi sa luam o dupa definitie, apa este acest lichid vital fara de care viata nu ar exista. Si prin definitie este incolora, inodora si insipida adica nu are culoare, miros si gust. Orice lichid care are adaos de zahar, suc de fructe sau orice alt colorant nu mai este apa!

Si la capitolul calorii lucrurile sunt foarte clare: apa este singurul element alimentar cu zero calorii, restul de lichide au aport caloric variabil de la 3-5 cal/100ml pentru ceai si cafea pana la 45-60 cal/100ml pentru sucuri. Putem sa consideram ca apa in care am pus felii de castravete, de lamaie sau frunze de menta este o apa aromatizata cu valoare calorica nesemnificativa.

Exista si in comert diferite ape cu arome pe care insa nu trebuie sa le numim apa, ci limonada! Continutul lor de zahar este mai mic decat in sucuri (aprox 20cal/100ml), deci seamana cu un ice tea (ceai rece). Nu va lasati pacaliti de eticheta si nu le consumati pe post de apa, indiferent daca agentul de indulcire folosit este zaharul, siropul de glucoza-fructoza, siropul de agave, de artar sau mierea. Un pahar de astfel de bautura racoritoare contine 2-3 lingurite de zahar, la fel ca si o limonada facuta in casa. Si nu, nu exista un zahar mai sanatos decat altul!

Caloriile din lichide nu produc satisfactie la nivelul creierului, nu sunt percepute ca desert. Daca aveti pofta de ceva dulce, mai bine 2-3 lingurite de prajitura, completate cu un pahar de apa. Iar daca vreti o apa aromatizata alegeti varianta cu indulcitori si fara calorii sau puneti cateva felii de fructe proaspete in apa naturala. E sanatos si arata si frumos!”, avertizeaza nutritionistul Mihaela Bilic, pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare