Dieta si nutritie

#regim de detoxifiere #detoxifiere #toxine #poluare #stres #organism #exces alimentar #nutritie

Sfaturi pentru a-ti detoxifia organismul la inceput de primavara

Schimbarile de anotimp sunt cel mai bun moment pentru a scapa organismul de toxinele acumulate din cauza stresului, a poluarii si a exceselor alimentare. Un regim de detoxifiere nu are ca scop pierderea kilogramelor, ci regasirea energiei si a vitalitatii dupa o iarna cu mese bogate in grasimi. Iata cativa pasi importanti pentru a-i oferi corpului tau „ curatenia de primavara ”.

Asa cum mediul inconjurator se polueaza si corpul uman poate sa sufere acelasi fenomen. Daca introduci o cantitate mare de substante toxice in organism sau daca limitezi capacitatea lui de a scapa de toxine, acesta „se polueaza”.

Cand vine vorba de detoxifiere, cele mai multe persoane se gandesc mai degraba la alcoolici sau la drogati, considerand ca acestia s-au intoxicat cu o anumita substanta. Insa, orice individ care retine in tesuturi o cantitate mare de deseuri este intoxicat si are nevoie de o cura de dezintoxicare sau de o curatare a organismului (detoxifiere).

Ce inseamna un regim de detoxifiere ?

Regimul de detoxifiere consta in purificarea organismului de toxine printr-un regim alimentar echilibrat, pe baza privilegierii anumitor alimente si renuntarii la altele. Nu este vorba de o dieta stricta, ci dimpotriva o cura de detoxifiere poate fi tinuta chiar pe termen mai lung daca specialistul in probleme de nutritie iti recomanda acest lucru. Oricum, poti urma acest regim timp de doua-trei saptamani, iar efectele benefice le vei observa chiar dupa cateva zile.

Capacitatea organismului de a se detoxifica este un indice al starii de sanatate. Zilnic, suntem expusi la toxine de diferite tipuri. Acestea se impart in doua categorii mari: toxinele exogene (care provin din exteriorul organismului) si toxinele endogene (produse chiar de organism).

Iata doar cateva tipuri de toxine la care suntem supusi zilnic:
- Metale grele;
- Toxine hepatice;
- Diferiti microbi;
- Subprodusi proteici si lipidici ai organismului.

De ce este bine sa-ti detoxifiezi organismul?

Odata cu schimbarea de anotimp, foarte multe persoane se simt slabite, au un tonus general slab. Acesta este doar un semn ca organismul este saturat de toxine. In afara unei patologii renale sau hepatice, corpul este capabil sa elimine natural toxinele, in principiu gratie organelor depurative: ficatul si rinichii.

Prin urmare, rezidurile metabolice provenite din procesul de reinnoire celulara, nicotina si alcoolul, pesticidele, poluarea, diversi aditivi, la care se adauga si stresul sau mesele dezechilibrate sunt factori care suprasolicita organele.

Astfel, apar diverse reactii precum: oboseala, dureri de stomac, perturbari ale somnului, pete pe piele, probleme de digestie si retentia apei. Regimul de detoxifiere consta practic in acordarea unei pauze organismului. De aceea, este bine sa ai o alimentatie lejera dar echilibrata pentru a se permite digerarea acesteia in timp util (evita alimentele grele, bogate in grasimi, pentru ca se digera mai greu).

Alimentele de baza ale regimului

1. Fructele si legumele. Este bine ca fructele si legumele sa fie nelipsite din alimentatia de zi cu zi, datorita mineralelor, a vitaminelor si a fibrelor care faciliteaza digestia. Este bine sa alegi produse proaspete, bio daca se poate, pentru a beneficia din plin de substantele nutritive.

2. Cerealele integrale. Cerealele integrale sunt o sursa excelenta de fibre (compusi glucidici care se gasesc numai in produsele de origine vegetala). Fibrele din cereale sunt considerate a fi cele mai eficiente pentru profilaxia bolilor cardiovasculare. Pentru a-i asigura organismului forta necesara pentru a face fata unei zile incarcate, este bine sa consumi o portie de cereale la micul dejun.

3. Apa. Pentru a scapa de toxinele din organism, apa este un truc foarte bun. Cu cat bei mai multa apa, cu atat rinichii tai vor elimina mai usor deseurile organice. Fiecare litru de apa care trece prin rinichi elimina din organism 90 de gr de toxine, bineinteles in cazul unei functionari normale.

4. Lactatele cu fermenti probiotici. Fermentii probiotici sunt cunoscuti pentru revigorarea organismului, intarirea sistemului imunitar si usurarea digestiei. Flora bacteriana, afectata de diverse medicamente, alimentatie incorecta si stres, este protejata prin consumul de fermenti probiotici.

5. Miscarea fizica. Nu numai ca te ajuta sa te mentii in forma, insa activitatea fizica regulata faciliteaza tranzitul intestinal si amelioreaza starea psihica.

6. Somnul. Pentru a avea o sanatate de fier este indispensabil sa te odihnesti. Astfel, elimini toxinele din organism. Incearca sa dormi la o ora fixa si sa te trezesti, dupa ce simti ca te-ai incarcat cu energie.

Alte principii ale dietei de detoxifiere

- Pentru a-ti purifica organismul, este recomandat sa nu mai consumi alcool si sa nu fumezi, pe toata durata regimului;

- Nu trebuie sa eviti anumite alimente, pentru ca altfel vei avea carente nutritive. Alege produse simple si usor de digerat, insa foarte diversificate (incluzand in principal cerealele, pestele si lactatele);

- Alimentele bogate in grasimi sau zaharuri (in special produsele fabricate industrial) vor fi excluse din regimul de detoxifiere;

- Nu renunta definitiv la carne, insa este bine sa o consumi cu moderatie, o singura data pe zi si in cantitate mica. Opteaza pentru gatitul la aburi sau gratar, pentru ca este mult mai sanatos;

- Dimineata, bea un pahar cu suc de lamaie (stoarce o lamaie si amesteca sucul cu apa) pentru a stimula activitatea renala;

- In timpul zilei, bea un pahar de suc de portocale pentru ca iti va da energie;

- Condimenteaza-ti mancarurile cu ierburi aromatice (cimbru, rozmarin sau busuioc) pentru ca au proprietati detoxifiante.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare