Dieta si nutritie

#eucatie alimentara #tineri #elevi # bucura-te de moment #gusta cu atentie

Programul "Gusta cu Atentie. Bucura-te de Moment" transforma obiceiurile alimentare ale tinerilor

Intr-o lume agitata si mereu in miscare, alimentatia sanatoasa devine din ce in ce mai importanta. In acest context, proiectul „Gusta cu Atentie. Bucura-te de Moment.” transforma obiceiurile alimentare ale tinerilor, oferindu-le instrumente pentru alegeri mai sanatoase si constiente.

 

De la lansarea sa in 2020, proiectul a crescut exponential, ajungand la cea de-a patra editie, care se desfasoara in perioada septembrie 2023 - iunie 2024, in parteneriat cu licee din Bucuresti si din tara. Programul este derulat de Asociatia Suta la Suta Romanesc, fiind organizat in parteneriat cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Inspectorate Scolare din 9 judete si Bucuresti, cu Centrul de Cercetare in Management (CCM) din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA) si sustinut de compania Mondelēz International, lider pe piata globala a gustarilor.

Programul are ca obiectiv responsabilizarea adolescentilor si oferirea de metode concrete pentru a actiona in vederea adoptarii unor schimbari comportamentale de durata. Astfel, remodeleaza obiceiurile de a lua gustari si abordarea generala a alimentatiei, introducand practici de mindfulness. Conturat ca parteneriat public-privat de succes, acest program a devenit un model de proiect responsabil, transformativ si amplu, aducandu-si contributia la imbunatatirea starii de sanatate a tinerilor din Romania.

„Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) saluta cu entuziasm si sprijina proiectul 'Gusta cu atentie' pentru educatia in domeniul nutritiei si promovarea unei alimentatii echilibrate. Suntem ferm convinsi ca acest program are un impact semnificativ asupra constientizarii consumatorilor in ceea ce priveste alegerile alimentare si importanta citirii etichetelor produselor. Dorim sa educam copiii si tinerii sa citeasca eticheta, sa inteleaga ca scrisul de pe ambalajul unui produs alimentar - poate aparent neinteresant - contine informatii pe care ulterior ar putea sa le considere utile in procesul achizitionarii produsului respectiv. Consideram ca un consumator informat este un consumator mai bine pregatit sa faca alegeri alimentare sanatoase si sa isi protejeze propria sanatate", a declarat Horia Constantinescu, Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

„Acest proiect ii invata pe tineri sa faca alegeri constiente, dar si sa aiba curaj sa le faca, sa invete sa ia decizii alimentare aici si acum, sa construiasca o relatie sanatoasa cu modul in care raspund nevoilor alimentare. Proiectul 'Gusta cu atentie. Bucura-te de moment' vine in intampinarea adolescentilor intr-o maniera care sa ii sprijine, cu intelegere si empatie si a devenit un partener de nadejde pentru cei curiosi si dornici sa inteleaga cum pot detine controlul obiceiurilor alimentare, cum le pot dezvolta pentru a deveni mai sanatoase, dar si cum acestea contribuie la o stare emotionala mai buna”, a declarat Ana-Maria Stefan, Inspector scolar pentru activitati extrascolare ISMB.

„Gusta cu Atentie. Bucura-te de Moment.” adopta o abordare multidisciplinara, oferind adolescentilor un curs integrat cu module interconectate, care acopera psihologia, organizarea si planificarea, nutritia, mindfulness-ul, miscarea, educatia civica si autoconstientizarea. Prin intermediul acestor module, tinerii dobandesc competente esentiale pentru a-si imbunatati obiceiurile alimentare si pentru a-si asuma responsabilitatea pentru propria sanatate.

La randul sau, Lidia Feher, coordonatorul proiectului a subliniat ca: „Unul dintre aspectele-cheie ale acestui proiect este abordarea sa inovatoare. Nu ne oprim la simpla transmitere a informatiilor, ci intram in dialog cu adolescentii, deruland mini campanii in scoli, construind relatii pe termen lung si oferindu-le raspunsuri la provocarile si intrebarile de zi cu zi. Astfel, avem ocazia sa influentam schimbari de comportament semnificative si durabile in ceea ce priveste alimentatia. Feedback-ul pozitiv si cererile tot mai numeroase din partea scolilor ne-au determinat sa extindem capacitatea programului cu peste 20% fata de planul initial, iar in aceasta editie vor participa aproximativ 15.000 de liceeni din 55 de licee din tara si Bucuresti”.

Nutritionistii, psihologii si mentorii in mindful snacking implicati in acest proiect lucreaza in stransa colaborare pentru a asigura impactul mesajelor si pentru a se conecta autentic cu adolescentii. In plus, prezenta unor invitati speciali, precum artisti, adauga atractivitate programului, creand o conexiune autentica cu tinerii.

Echipa de specialisti a proiectului este formata din Lidia Feher, coordonator proiect, Lidia Badila, coordonator regional al programului, Dana Dobrescu, Manager Corporate & Government Affairs Romania, Mondelēz International si mentor in domeniul Mindful snacking, Florentina Balos-Cioropina, ambasadorul proiectului din partea Asociatiei Suta la Suta Romanesc, inspectori ANPC, Dr. Laura Davidescu, medic cu competente in Nutritie si Siguranta Alimentara, Madalina Preda, Professional Organizer | Chronic Disorganization Specialist® CVOP™️ | Time Management and Productivity Specialist | Speaker, Iulia Avadanii, psiholog, dezvoltare personala pentru tineri, Anca Ghinea,creator, Cornel Mihalache, mentor formator, Cosmin Natanticu si Jean Gavril, guest stars, Liviana Tane, scriitor, editor, consultant scriere creativa.

Echipa Centrului de Cercetare in Management (CCM) din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), condus de Prof. univ. dr. habil. Elena - Madalina Vatamanescu, va elabora instrumentul de cercetare pentru proiectul „Gusta cu Atentie. Bucura-te de Moment.". Echipa este coordonata de Conf. univ. dr. Andreea Mitan, Director Executiv al CCM, doctor atat in Stiintele Comunicarii, cat si in Management, alaturi de Dr. Elena Dinu si Drd. Victor-Emanuel Ciuciuc, cu expertiza in domeniile marketing, branding si CSR.

In cadrul celor trei editii anterioare, peste 15.000 de elevi si 617 cadre didactice din 30 de licee din diverse regiuni ale tarii, precum Bucuresti si judetele Sibiu, Alba, Brasov, Iasi, Cluj si Mures, au participat la workshop-uri si intalniri online.

Datorita rezultatelor, proiectul a fost prezentat ca studiu de caz pentru regiunea Europa in raportul global de sustenabilitate al companiei Mondelez, publicat in luna mai 2023.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare