Dieta si nutritie

#riscuri #dieta #dieta de slabit

Psihologia unei diete de slabit – care sunt factorii de risc si cum ii gestionezi?

Alimentatia nu este singurul lucru care iti afecteaza – in mod pozitiv sau negativ – procesul de slabire. O dieta de slabit poate fi afectata si de anxietate, stres sau depresie, printre altele. Toate aceste lucruri sunt factori de risc care iti pot pune in pericol nu numai modul in care reusesti sa dai jos din kilogramele in plus, dar mai ales sanatatea.

Evident, factorii de risc mentionati sunt astfel de factori in orice moment, nu numai atunci cand urmezi o dieta de slabit. Totusi, in timpul unei diete, prezenta acestora poate provoca chiar opusul – anume luarea in greutate.

Iata cum ii poti gestiona cu succes!

Factorii de risc – cum afecteaza acestia greutatea?

Primul pe lista – si cel mai evident cand vine vorba de efecte asupra greutatii – este stresul. Acesta este cunoscut pentru faptul ca duce la supraalimentare, implicit la alimentatie necorespunzatoare. Termenul de stress eating apartine de actualitate si face parte din viata multor oameni, in special a celor cu locuri de munca sau stiluri de viata stresante.

La randul sau, stresul influenteaza un alt factor de risc, anume calitatea somnului. Atunci cand esti stresat, nu reusesti sa dormi cum trebuie. Din nou, recurgi la supraalimentare pentru a-ti umple timpul liber din miez de noapte si pentru a recupera energia de care ai nevoie. In acest caz, sa urmezi o dieta de slabit este aproape imposibil!

Apoi, depresia si anxietatea sunt cunoscute pentru faptul ca impun persoanei limite – fata de activitatea fizica si chiar fata de anumite alimente. In cazul anxietatii, o persoana poate ajunge sa evite anumite situatii si alimente. Prin urmare, riscul de a avea o alimentatie saraca in nutrienti, vitamine si minerale este extrem de mare pentru persoanele stresate, depresive, anxioase si care nu au parte de un somn calitativ.

Acesti factori de risc psihologici afecteaza motivatia ta, controlul de sine atunci cand vine vorba de alimentatie, nivelul de stress general al organismului, opinia pe care o ai despre corpul tau, dar cel mai important, duc la alimentatie emotionala (mai exact, folosesti alimente nesanatoase pentru a te face sa te simti mai bine atunci cand esti cuprins de stres si anxietate).

Cum gestionezi prezenta factorilor de risc?

Dupa cum a fost mentionat, nu vei putea urma o dieta de slabit atunci cand esti afectat de factorii de risc mentionati. Deseori, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa constientizezi faptul ca aceste probleme sunt psihologice si ca ai nevoie de persoane calificate pentru a le gestiona – consilieri, terapeuti si psihologi, de exemplu.

Terapia, meditatia si in unele cazuri, tratamentele medicamentoase – urmate la recomandarea medicului specialist – pot elimina factorii de risc mentionati anterior si iti pot permite sa urmezi o dieta de slabit fix asa cum doresti.

Exista totodata si diete de slabit care favorizeaza ameliorarea efectelor cauzate de factorii de risc mentionati. Deseori, o dieta de slabit inconjurata de acesti factori de risc nu functioneaza deoarece aceasta implica destul de mult efort din partea ta.

In schimb, dieta NUPO, prin produsele sale rapid de preparat, ofera destul timp persoanei care doreste sa slabeasca pentru a reflecta, chiar pentru a medita. Un preparat NUPO este gata in doar cateva minute. Astfel, nu vei avea timp sa iei in calcul vizita la un fast-food sau alimente semipreparate!

 

FOTO: nupo.com

 

 

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare