Dieta si nutritie

#alimente comert #cumparare produse de post #produse de post

Tii post? La ce trebuie sa fii atent cand cumperi produse de post din comert! Unele sunt foarte toxice!

Postul Craciunului este perioada in care credinciosii renunta la produsele preparate din carne, lapte si oua. Daca in trecut se consumau conserve preparate in casa (din legume) si legume de sezon, plus cereale, acum oamenii au la dispozitie o gama larga de alimente vegetale, care inlocuiesc alimentele clasice, de post.

 

De la pateu, la salam, parizer, carne si pana la lapte di branza vegetale, piata abunda de alimente pe care multi le consuma in aceasta perioada. Cu toate acestea, specialistii atrag atentia ca nu toate aceste alimente sunt sanatoase. Din contra, unele sunt un real pericol sanatate, iar altele sunt toxice. Specialistii au declarat ca este important sa fii atent la locul din care cumperi produsele, sa citesti cu atentie eticheta si sa verifici data de valabilitate inainte de a achizitiona un produs.

La ce trebuie sa fii atent cand cumperi produse de post

“Pentru ca produsele pe care le cumparati in perioada postului Craciunului sa nu prezinte un pericol pentru sanatatea dvs., va recomand sa cumparati produse alimentare de post numai din locuri amenajate si autorizate, sa solicitati si sa pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea\conformitatea sau siguranta unui produs.

De asemenea, atentionez asupra faptului ca daca achizitionati produse alimentare de post din locuri neautorizate, in care comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare, riscati ca produsele sa fie neconforme sau chiar nesigure acestea va pot afecta sanatatea.

Verificati cu atentie eticheta produselor de post pe care le cumparati!

Produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe baza de soia etc.

Nu cumparati produse a caror etichete nu va informeaza complet si corect privind continutul, ingredientele sau calitatea produsului.

Sfatuiesc consumatorii sa citeasca atent eticheta produselor pentru a putea respecta Postul Craciunului si de a evita astfel sa fie indusi in eroare.

Pentru ca produsele pe care le cumparati in perioada postului Craciunului, sa nu prezinte un pericol pentru sanatatea dvs., va recomand, in primul rand, ca inainte de cumparare, sa acordati o atentie deosebita listei ingredientelor.

In cazul in care aceasta contine si ingrediente de origine animala, respectiv lapte praf, zer praf, pudra de oua, trebuie sa stiti ca aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post.

Pentru produsele taiate, fractionate sau portionate de vanzator, solicitati sa vedeti eticheta produsului pentru a verifica compozitia si data durabilitatii minimale.

Avertizez asupra faptului ca pe unele ambalaje veti gasi pe langa lista cu ingrediente si afirmatia „ poate contine urme de ou, lapte...”. Aceasta este o informatie oferita voluntar de catre producator, si inseamna ca, in ciuda tuturor asigurarilor luate pe perioada productiei, cele mai mici urme din ingredientele mentionate, cateodata, nu pot fi evitate.

Si nu in ultimul rand, verificati daca in magazin sunt respectate conditiile de pastrare specificate de producator, in special temperatura. Nu cumparati produse care au fost tinute la temperaturi mai mari decat cea specificata. Dupa aachizitie, respectati si la domiciliu conditiile de depozitare precizate pe ambalaj.

De asemenea, verificati data durabilitatii minimale. Nu cumparati produse cu data durabilitatii minimale sau data limita de consum depasita sau modificata.

In urma actiunilor de control desfasurate in anii anteriori, comisarii ANPC - Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor au gasit la comercializare produse, pe a caror etichete, erau inscrise mentiuni care puteau induce in eroare consumatorii:

• Cozonac cu rahat, cacao si stafide, ambalat in pungi din material plastic, in compozitia caruia se regaseau oua, in contradictie cu mentiunea inscriptionata pe fluturasul colant “produs de post”;

• “Maioneza vegetala simpla” si “Maioneza vegetala Shaorma”. Denumirea de MAIONEZA se atribuie doar unei emulsii pe baza de galbenus de ou, ulei si alte ingrediente;

• “Pizza de post” - “specialitate cu aroma pe baza de uleiuri vegetale si cazeina (substanta proteica din lapte)”, produsul nefiind astfel un produs „ de post”, cu efectul dezinformarii consumatorilor;

• Utilizarea de denumiri consacrate ale unor preparate din carne precum snitel, pate, parizer, salam, carnati, cremwursti etc. la care era atasata sintagma “vegetal”;

• Inscrierea pe ambalajul unor produse vegetale a mentiunii „fara colesterol” sau „0% colesterol”, sugerandu-se astfel ca acestea ar avea caracteristici speciale, cand de fapt toate produsele vegetale au aceasta caracteristica;

• Produsul alimentar vegetal UHT, care conform listei de ingrediente declarata pe ambalaj continea proteine din lapte, in neconcordanta cu denumirea de produs;

• Produse de cofetarie preambalate, cu mentiunea “de post”, desi in lista ingredientelor de pe eticheta era inscris “frisca”.

De asemenea au fost constatate urmatoarele abateri:

• Produse de post expuse la comercializare in acelasi raft si in directa vecinatate cu celelalte produse, inducand in eroare consumatorii ( de exemplu produsul „Untar” ce continea grasimi vegetale era expus la vanzare in acelasi raion cu untul);

• Expunerea la comercializare in raioanele destinate produselor de post a produselor care aveau in continut ingrediente lactate;

• Produsul „Crutoane cu ierburi aromate” era expus in vederea comercializarii la raft, iar deasupra acestuia exista un afis inscriptionat "Idei savuroase de post", desi, produsul continea la ingrediente: "zer praf dulce" si "praf de iaurt", care sunt de origine animala si nu de post.

Va doresc un post binecuvantat cu fapte bune si cu mult folos duhovnicesc!”, a scris pe Facebook, Paul Anghel - Director General Directia Generala Control si Supraveghere Piata si Armonizare Europeana ANPC.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare