Dieta si nutritie

#sedentarism #alimentatie #mihaela bilic #obezitate

Mihaela Bilic: “Obezitate si sedentarism, sau mancare versus miscare”

Ducem o viata din ce in ce mai sedentara, iar obezitatea a crescut in randul romanilor. Putine persoane mai fac miscare regulat si acorda atentie alimentatie. Nutritionistul Mihaela Bilic a vorbit pe larg despre aceasta problema, care afecteaza atot mai multi oameni.

 

“Obezitate si sedentarism, sau mancare versus miscare

Cine ne afecteaza mai grav sanatatea, obezitatea sau sedentarismul? Studiile recente ne arata ca efectul negativ al kilogramelor in plus are un impact major pe sanatatea cardiaca si nu poate fi compensat de miscare. Pana acum mergeam pe ideea ca sportul facut in mod regulat si o conditie fizica buna pot neutraliza riscurile de boala legate de obezitate.

Societatea europeana de cardiologie atrage atentia ca nu putem fi supraponderali si sanatosi in acelasi timp!

Este vorba de prima analiza nationala transversala facuta in Spania pe un numar de 526000 de adulti cu o varsta medie de 42 ani. In functie de nivelul de activitate fizica si greutatea corporala, au fost repartizati in 3 grupuri: 42% aveau greutate normala, 41% erau supraponderali si 18% obezi.

Factorii de risc urmariti au fost diabetul, colesterolul crescut si hipertensiune arteriala, elemente in legatura directa cu sanatatea inimii. Studiul a aratat un risc cardiovascular crescut in cazul persoanelor supraponderale si obeze fata de cei normoponderali, indiferent de activitatea fizica practicata.

Participantii care erau obezi si faceau miscare aveau un risc dublu de colesterol crescut in singe, un risc de 4 ori mai mare sa fie diabetici si de 5 ori mai mare sa fie hipertensivi, fata de cei cu greutate normala, dar sedentari. “Observatiile noastre demonteaza mitul ca un mod de viata activ poate anula efectele negative ale kilogramelor in plus si obezitatii”, spune autorul studiului.

Aceste concluzii trag un semnal de alarma vizavi de politica sanitara si recomandarile facute populatiei, prioritatea numarul unu trebuie sa fie slabitul, conteaza mai mult decat conditia fizica. Este important sa luptam si impotriva obezitatii si impotriva sedentarismului, dar pierderea in greutate trebuie sa ramana obiectivul prioritar!

Nu exista niciun dubiu, miscarea are beneficii reale pentru sanatate, cu cat suntem mai activi, cu atat mai bine. Exista chiar studii care arata ca a fi sedentar are un impact negativ mai mare decat tabagismul, diabetul sau bolile cardiovasculare. Pentru sanatatea noastra este bine sa fim atenti si la kilogramele in plus si la conditia fizica. Insa daca ar fi sa alegem raul cel mai mic, e mai bine sa fii sedentar decat supraponderal!”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare