Dieta si nutritie

#eliminare pesticide fructe # consum fructe cu coaja # cum sa consumi fructele #consum fructe #fructe

Mananci fructele cu coaja sau fara? Cum poti elimina pesticidele din aceasta

Cu totii consumam fructe, mai ales vara cand se gasesc din plin la tarabe. Cu toate acestea, multe persoane se intreba daca coaja fructelor este benefica sau nu pentru sanatate. Pe de o parte stim ca aceasta este bogata in nutrienti, dar pe de alta parte, coaja fructelor este bogata si in pesticide. Prin urmare, este sau nu bine sa consumam coaja fructelor? Afla care sunt beneficiile si dezavantajele, dar si cum poti elimina pesticidele din fructe.

 

Coaja fructelor, benefica sau nu?

In primul rand, coaja fructelor contine o cantitate semnificativa de fibre si nutrienti, precum vitaminele si mineralele esentiale. Consumul cojii poate spori aportul de substante benefice pentru organism. De exemplu, coaja merelor este o sursa importanta de fibre solubile, cum ar fi pectina, care contribuie la mentinerea unui sistem digestiv sanatos si la controlul nivelului de zahar din sange.  

Cu toate acestea, atunci cand mancam fructele cu coaja, trebuie sa fim constienti de posibilele riscuri la care ne expunem. Unul dintre aceste riscuri este reprezentat de reziduurile de pesticide care pot fi prezente pe suprafata exterioara a fructelor. In multe tari, fructele sunt tratate cu pesticide pentru a proteja culturile de daunatori si boli. Desi nivelurile de pesticide sunt controlate si limitate la valori sigure pentru consum, unii oameni prefera sa indeparteze coaja pentru a minimiza expunerea la aceste substante chimice.

Pentru a reduce expunerea la pesticide, este recomandat sa spalam bine fructele inainte de a le consuma. Clatirea sub jetul de apa poate ajuta la indepartarea unei parti a reziduurilor de pesticide. Totusi, este important sa tinem cont ca aceasta metoda nu elimina complet pesticidele care pot fi absorbite in tesuturile interne ale fructului.

Un alt aspect important de luat in considerare este provenienta fructelor. Fructele organice, cultivate fara utilizarea pesticidelor sintetice, pot fi o optiune mai sigura in ceea ce priveste consumul cojii. Desi fructele organice pot avea reziduuri minime de pesticide, acestea se afla sub limita stabilita de standardele de siguranta si sunt mai putin susceptibile de a contine reziduuri nocive.

Cum poti elimina pesticidele din fructe

Daca nu ai rude la tara sau prieteni care au rude si iti pot furniza fructe ecologice, in care sa ai 100% incredere ca nu sunt stropite, atunci poate fi dificil sa ai incredere in fructele achizitionate din piete si magazine. Prin urmare, este important sa stii cum poti elimina o buna parte din pesticidele pe care acestea le contin pe coaja si in aceasta.

Spala bine fructele. Un prim pas important este spalarea fructelor sub jetul de apa. Spala fructele bine, timp de minim 30 de secunde. Acest gest simplu poate ajuta la indepartarea unei parti a reziduurilor de pesticide de pe suprafata exterioara a fructelor. Este recomandat sa folosesti apa rece si sa freci usor fructele cu mainile sau cu o perie moale pentru a indeparta substantele chimice reziduale.

Utilizeaza bicarbonat de sodiu. Bicarbonatul de sodiu este un remediu natural eficient pentru indepartarea pesticidelor de pe fructe. Adauga doua lingurite de bicarbonat la un lictu de apa si pune fructele in solutia obtinuta. Lasa-le sa stea in apa timp de 20-30 de minute, apoi clateste-le bine cu apa curata. Poti folosi aceasta metoda si in cazul legumelor.

ATENTIE! Este important sa tii cont insa, ca aceste metode nu elimina complet pesticidele, ci doar o parte din acestea.

Asadar, cea mai sigura metoda ramane indepartarea cojii fructelor, mai ales daca acestea urmeaza sa fie data copiilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare