Dieta si nutritie

#imnunatatire somn #alimente #somn

7 ingrediente naturale care imbunatatesc somnul

Somnul este un aspect esential al vietii noastre, pentru ca promoveaza bunastarea fizica si psihica. Diferiti factori de stres cu care ne confruntam in viata de zi cu zi pot afecta calitatea somnului, provocand chiar aparitia unor afectiuni diverse. Din fericire, natura ne ofera o gama de ingrediente care pot ajuta la imbunatatirea calitatii somnului, iar, in cele ce urmeaza, vei gasi prezentate unele dintre cele mai eficiente in acest sens.

De ce este somnul atat de important pentru sanatate?

Printre cele mai importante motive pentru care somnul este esential pentru sanatatea si bunastarea generala se numara urmatoarele:

  • refacerea organismului - repararea tesuturilor si eliberarea hormonilor de crestere, procese vitale pentru vindecarea si mentinerea unui organism sanatos, au loc in fazele de somn profund
  • sustinerea bunastarii mintale si emotionale - somnul de calitate echilibreaza starea de spirit, imbunatateste concentrarea, functia cognitiva si consolideaza memoria si capacitatea de invatare. Privarea de somn afecteaza functia cognitiva, timpul de reactie si poate avea un impact negativ asupra productivitatii si performantelor academice si/ sau profesionale
  • sustinerea imunitatii - somnul de calitate permite organismului sa produca si sa distribuie celulele imune in mod eficient, promovand o aparare puternica impotriva agentilor patogeni
  • sustinerea echilibrului hormonal - somnul ajuta la echilibrarea hormonilor precum cortizolul (hormonul stresului), insulina (regleaza zaharul din sange), leptina (controleaza apetitul) si grelina (stimuleaza foamea). Lipsa somnului este asociata cu cresterea in greutate si cu un risc crescut de obezitate
  • mentinerea sanatatii inimii - privarea de somn a fost asociata cu un risc crescut de hipertensiune arteriala, afectiuni cardiace, accident vascular cerebral si aritmie
  • reducerea riscului de afectiuni cronice - privarea cronica de somn a fost asociata cu un risc crescut de a dezvolta diferite afectiuni cronice, cum ar fi diabetul, obezitatea si anumite tipuri de cancer. 

Ce ingrediente naturale pot ameliora calitatea somnului?

Specialistii considera ca intre 6 si 8 ore de somn pe noapte sunt suficiente pentru refacerea organismului. Este indicat sa consulti un specialist daca ai probleme cu somnul pe termen lung. In cazul unor tulburari usoare poti apela, insa, si la ingrediente naturale, precum cele de mai jos.

Valeriana

Radacina de valeriana este folosita de secole in mod obisnuit pentru imbunatatirea calitatii somnului si pentru a promova relaxarea. Valeriana contine compusi care interactioneaza cu receptorii GABA din creier, ajutand la calmarea sistemului nervos si la inducerea somnului. Poate fi consumata sub forma de ceaiuri, tincturi sau capsule si, in general, este considerata sigura pentru utilizare pe termen scurt.

Melatonina

Melatonina este un hormon produs in mod natural de glanda pineala din creier, determinand reglarea ciclului somn-veghe. Suplimentele cu melatonina pot fi benefice pentru cei care intampina dificultati in a adormi sau in mentinerea somnului. Sunt utile in special pentru persoanele care sufera de jet lag sau de tulburari de somn pentru ca lucreaza noaptea. 

Turmericul

Turmericul este un condiment cunoscut pentru proprietatile sale antiinflamatorii. Insa printre beneficiile turmericului se numara si acela ca poate imbunatati calitatea somnului. Prin reducerea inflamatiei la nivelul creierului si a stresului oxidativ, turmericul poate ajuta la atenuarea tulburarilor de somn. 

Lavanda

Lavanda este binecunoscuta pentru proprietatile sale calmante. S-a demonstrat ca aroma sa placuta reduce anxietatea si promoveaza relaxarea, imbunatatind astfel calitatea somnului. Lavanda poate fi folosita ca ulei esential in aromaterapie, dar poate fi consumata si sub forma de ceai. 

Griffonia simplicifolia

Griffonia simplicifolia este o planta originara din Africa de Vest, iar semintele sale sunt o sursa bogata de 5-HTP (5-hidroxitriptofan), un precursor al serotoninei, un neurotransmitator care joaca un rol vital in reglarea starii de spirit si a somnului. Suplimentele cu extract de Griffonia simplicifolia pot ajuta la cresterea nivelului serotoninei, ceea ce duce la imbunatatirea calitatii somnului si la sustinerea bunastarii generale.

Passiflora (Floarea-pasiunii)

Floarea pasiunii este o planta folosita in mod traditional pentru a trata anxietatea si insomnia. Contine compusi care promoveaza relaxarea si calmul. Floarea-pasiunii poate fi consumata ca ceai sau administrata sub forma de suplimente, pentru a ajuta la inducerea somnului.

Sunatoarea

Aceasta este o planta folosita frecvent ca antidepresiv natural, dar poate avea si efecte pozitive asupra somnului. Ajuta la reglarea starii de spirit, la reducerea anxietatii si la promovarea unor tipare de somn mai bune. Cu toate acestea, este esential sa consulti un profesionist din domeniul sanatatii inainte de a utiliza sunatoare, deoarece poate interactiona cu anumite medicamente.

 

Somnul este o componenta vitala a bunastarii noastre generale, iar ingredientele naturale pot juca un rol semnificativ in imbunatatirea calitatii lui. Nu uita sa consulti un specialist inainte de a folosi suplimente noi sau remedii pe baza de plante, pentru a te asigura ca sunt adecvate nevoilor tale.

Sursa foto: Freepik.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare