Studiile de specialitate au demonstrat ca grasimile trans au efecte si mai negative asupra corpului decat grasimile saturate. Daca vrei sa te feresti de acest pericol, iata alimentele cele mai bogate in grasimi trans.
Orice aliment ce contine mai mult de 1 gram de grasimi trans per portie este un pericol pentru sanatatea ta daca este consumat in mod regulat. Sursa principala de grasimi trans sunt uleiurile vegetale hidrogenate, folosite de tot mai multi producatori de alimente, deoarece acestea maresc in mod semnificativ durata de valabilitate a produselor si sunt ieftine.
Grasimile trans nu fac parte din categoria nutrientilor necesari corpului uman si totusi nenumarate alimente sunt bogate in aceste grasimi ce cresc nivelul de LDL (colesterolul "rau"), scad nivelul de HDL (colesterolul "bun"). Efectele unei diete bogate in grasimi trans includ risc mai crescut de obezitate, boli de inima, diabet si chiar cancer.
Alimentele prajite in ulei vegetal
Nu toate uleiurile vegetale sunt si hidrogenate, insa atunci cand vine vorba de fast food, acestea contin cantitati mari de grasimi trans.
De la cartofi prajiti si snitele pana la gogosi, orice aliment ce a fost prajit in ulei are un risc mare de a contine grasimi trans. Asigura-te ca achitionezi doar uleiuli vegetale nehidrogenate pentru prajirea alimentelor acasa.
Cu cat uleiul vegetal hidrogenat este folosit de mai multe ori la prajire, cu atat creste concentratia de compusi cancerigeni ce penetreaza orice alt aliment prajit in ulei.
Produsele de patiserie
De la placinte pana la aluatul semipreparat, toate produsele de panificatie pot fi bogate in grasimi trans. Cele preparate cu unt sunt mai sanatoase decat cele cu margarina obtinuta din uleiuri vegerale hidrogenate!
Consulta cu atentie ambajalul produselor de patiserie si tine cont si de termenul de garantie: cu cat este mai lung, cu atat contin mai multe grasimi trans pentru a se mentine proaspete.
Margarina
Dupa ce a intrat pe piata ca o alternativa mai sanatoasa la unt, margarina bogata in grasimi trans este in prezent considerata un pericol mai mare pentru sanatate si chiar pentru nivelul colesterolului.
Cand vrei sa gatesti folosind margarina, alege cu atentie produsele cu continut cat mai redus de uleiuri vegetale hidrogenate, indiferent daca margarina va fi folosita pentru prajit sau copt.
Inghetata si alte dulciuri
Dulciurile ce contin uleiuri vegetale au de multe ori un continut de grasimi trans mai mare de 1 g/portie. Inghetata si fursecurile pot fi printre dulciurile cu cel mai mare continut de uleiuri hidrogenate.
Cand laptele vegetal, considerat de mult mai sanatos decat cel natural, este folosit in productia acestor produse, cantitatea de grasimi trans este de obicei mare.
Semipreparate
Nivelul de grasimi trans este mare si in multe tipuri de semipreparate si chiar conserve. Fereste-te de semipreparatele neinghetate din magazin, de la paste cu carne la cutie la supa la conserva.
Chiar si glazurile semipreparate sau popcornul aromat ce se pregateste la cuptorul cu microunde pot avea cantitati mai mari de grasimi trans decat cele recomandate de medici.
Sursa foto: Whotalking.com