Dieta si nutritie

#evitare gluten #gluten

Glutenul trebuie evitat sau nu? Ce spun nutritionistii

In ultimii ani glutenul pare ca a devenit dusmanul de temut din alimente. Tot mai multe persoane adopta o dieta fara gluten, in ciuda faptului ca nu sufera de intoleranta la acest aliment. Altii insa sustin ca nu este cazul sa renunte la gluten daca nu au intoleranta. Ce spun insa medicii despre gluten si alimentele care contin gluten? Ar trebui sau nu sa renunti la acesta daca nu ai probleme?

 

“Fara gluten nu inseamna “mai bun”!

 Cercetari efectuate in Spania au aratat ca, in ciuda imbunatatirilor aduse procesului de fabricatie a produselor fara gluten, profilul lor de macronutrienti variaza semnificativ si nu pot fi considerate echivalente din punct de vedere nutritional cu variantele clasice, care contin gluten.

O echipa de cercetatori de la Universitatea din Tara Bascilor a monitorizat timp de 9 ani produsele fara gluten. In 2014 au publicat o lucrare stiintifica complexa in care sunt comparate 200 alimente fara gluten cu echivalentele lor clasice. Concluzia? Din punct de vedere nutritional, produsele nu sunt similare. Produsele fara gluten contin mai multe lipide saturate (grasimi vegetale daunatoare), mai putine fibre si proteine, iar continutul de sare era ridicat.

Comparatia produselor fara gluten din punct de vedere al retetelor folosite in 2013 si 2022 a aratat diferente nutritionale majore la grupele de prajituri, cereale pentru micul dejun, aluat/foetaj/pizza si paine. Grupul cookie/biscuiti are o scadere semnificativa a cantitatii de proteine, iar cerealele si painea au mai multe lipide saturate. In grupul de aluat/foetaj/pizza exista deficit la fibrele alimentare.

Grupul de paste fainoase a iesit cel mai bine, a avut cele mai mici lipsuri: proteine (−7,2%), carbohidrati simpli (−7,5%), lipide saturate (−44,1%), fibre alimentare (−23,5%). De ce? Pastele fara gluten sunt facute din faina de porumb si faina de orez. In reteta veche era nevoie de un adaos mare de grasime pentru ca aluatul sa nu se faramiteze. Mai nou orezul a fost inlocuit cu mei, iar meiul da elasticitate si permite ca extrudarea sa fie facuta folosind mai putine lipide, deci valoarea nutritionala a crescut.

„In ciuda imbunatatirilor aduse formularii produselor fara gluten, profilul lor de macronutrienti a aratat ca acestea contin diferente marcante si nu pot fi considerate echivalente din punct de vedere nutritional cu omologii lor care contin gluten”, au spus cercetatorii. „Prin urmare, se recomanda ferm ca firmele alimentare sa continue reformularea acestor produse pentru a le creste calitatea nutritionala, pentru a se adapta la cerintele pietei si, in consecinta, pentru a oferi o nutritie echilibrata.”

Avem impresia ca o dieta fara gluten ofera beneficii pentru sanatate, cand de fapt e tocmai invers, au avertizat cercetatorii! Daca nu suferiti de o afectiune care sa impuna eliminarea glutenului, a consuma astfel de produse este mai degraba contraproductiv si nejustificat.”, sustine nutritionistul Mihaela Bilic, intr-o postare pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare