Dieta si nutritie

#broccoli #dezvaluiri #mihaela bilic

Cum ne ajuta broccoli. Ce a dezvaluit Mihaela Bilic

Multi ne dorim sa ne ferim de arsurile la stomac, astfel ca Mihaela Bilic le-a oferit urmaritorilor sai un sfat pretios, care are legatura cu broccoli. Se pare ca aceasta leguma ne poate ajuta sa tinem departe bacteriile care cauzeaza ulcerul. In plus, nutritionistul a specificat ca este cel mai bine sa il consumam crud sau fiert, gatit la abur timp de 2-3 minute. In cazu ca ne dorim sa ii dam mai mult gust, putem sa punem parmezan ras sau un strop de ulei.

 

“Broccoli face bine la stomac

Este primavara, adica sezonul arsurilor de stomac. Trei sferturi din ulcerele de stomac si aproape toate ulcerele de intestin se datoreaza unei infectii cu o bacterie, nicidecum aciditatii gastrice, asa cum se credea in trecut. Nimeni nu a crezut ca la un pH = 2, asa cum avem in stomac, vreo forma de viata ar putea supravietui. Ei bine, Helicobacter pilori nu doar supravietuieste, dar mai face si stricaciuni! Bacteria adera la mucoasa gastrica si fragilizeaza bariera protectoare a peretelui intestinal. Rezultatul: sucul gastric acid erodeaza treptat celulele submucoase, apare durerea si arsura, deci ulcerul e instalat.

In 2005 Barry Marshall si John Warren au primit premiul Nobel pentru descoperirea relatiei dintre Helicobacter pilori si bolile de stomac. Interesant este ca mai mult de jumatate din populatia globului are Helicobacter prezent in stomac, insa doar 1 din 5 purtatori va dezvolta mici leziuni inflamatorii de tip ulcer.

Vestea buna este ca tratamentul antibiotic distruge bacteria agresoare si pune capat tulburarilor digestive. Vestea si mai buna e ca in curand antibioticele ar putea fi inlocuite de un extract concentrat din broccoli.

Sulforafanul este substanta capabila sa blocheze enzimele care ii permit bacteriei Helicobacter sa neutralizeze aciditatea gastrica si sa se fixeze de mucoasa stomacului. In plus, compusii cu sulf au efect alcalinizant si neutralizeaza toxinele din organism, prin urmare toata familia cruciferelor trebuie inclusa in meniu, de la varza la conopida si broccoli.

Broccoli este un “dusman de moarte” pentru bacteriile cauzatoare de ulcer, dar si leguma numarul unu in protectia anticancer! Fitonutrientii cu efect anticancer din broccoli au eficienta maxima daca il consumam crud sau il gatim minim, fiert la abur 2-3 min. In felul asta protejam si vitamina C, prezenta din belsug in broccoli. Pentru gust si sanatate puneti un strop de ulei sau parmezan ras, grasimea creste absortia de betacaroten, un pigment cu rol de vitamina A. Pofta buna!”, a scris Mihaela Bilic, pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare