Dieta si nutritie

#dieta de slabit #atkins #dieta atkins #cura de slabire #slabit

Dieta de slabit Atkins

Dieta de slabit Atkins , cunoscuta si sub numele de dieta fara glucide, este cea mai cunoscuta din lume, potrivit statisticilor. Conceperea acestui regim a pornit de la ideea ca excesul ponderal ar fi legat de o asimilare dificila a zaharurilor. Regimul Atkins interzice toate glucidele, adica pastele, orezul, cartofii, painea, fructele, chiar si legume de genul verzei sau a pastailor si in general toate alimentele care contin zahar.

Intr-o societate aflata in plina „epidemie” de obezitate, cartea doctorului american Robert Coleman Atkins care vorbeste despre beneficiile acestei diete de slabit a culminat prin vanzari uriase si o enorma popularitate.

 

Principiul de baza

 

Potrivit doctorului cardiolog Atkins, excesul ponderal nu este cauzat de faptul ca mananci foarte mult, ci apare dintr-un dezechilibru al metabolismului cauzat de o asimilare dificila a zaharurilor. Aceasta dieta de slabire exclude toate aporturile in glucide de la dulciuri si legume uscate, la produse care contin amidon si fructe. Ratia de legume verzi nu trebuie sa depaseasca 50 g la o masa .

De cealalta parte, urmand dieta de slabit Atkins, poti manca fara retinere carne, peste, branza, unt si oua. Atkins este o cura de slabire care se bazeaza pe excluderea anumitor alimente, usor de urmat pentru ca te ajuta sa elimini multe calorii din alimentatie, insa potential periculoasa in ceea ce priveste carentele vitaminice.

 

Avantajele dietei de slabit Atkins

 

Pierderea in greutate este rapida pe toata perioada dietei Atkins (6 kg pe luna , cea mai mare pierdere se inregistreaza in primele sapte zile si apoi din ce in ce mai putin) fara sa existe senzatia de foame. Persoanele care au obiceiul sa manance mai mult nu se vor infometa, asadar nu se vor mai simti private de la mancare.
Regimul Atkins este usor de urmat si iti da libertatea sa pleci oriunde vrei, fara a mai avea teama de a calcula mereu caloriile consumate la masa.

 

Dezavantajele dietei de slabit Atkins

 

Se pierde apa, nu grasime. Pierderea in greutate observata in timpul primelor saptamani este datorata pierderii de apa din organism si nu a grasimilor. De fapt, greutatea scade deoarece corpul atrage in rezervele sale glicogen (un polizaharid).

Apare oboseala. In momentul in care aceasta rezerva se epuizeaza, organismul utilizeaza grasimea si muschii pentru a furniza energia necesara continuarii functionarii corecte. In acel moment, organismul produce corpi cetonici. In momentul in care nivelul corpilor cetonici creste, organismul resimte oboseala si apetitul este inhibat.

Nu se tine cont de caracterul genetic. Acest regim nu tine cont de diferentele genetice si de nevoile nutritionale diferite ale persoanelor.

Apare efectul yo-yo. Induce efectul yo-yo (reacumularea numarului de calorii in plus, peste numarului celor pierdute in timpul regimului, din cazua excesului de zel in urmarea dietei) din cauza pierderii rapide in greutate in primele saptamani.

Exista riscul de exces de grasime. Deoarece consumul de carne si mezeluri este permis fara restrictii, exista riscul excesului de materii grase din alimentatie, ceea ce poate pe temen lung, sa creeze probleme cardiovasculare .

Functiile rinichilor sunt alterate. Aportul ridicat de proteine poate, pe termen lung, sa altereze functiile rinichilor, in special la persoanele diabetice.

Se instaleaza carente vitaminice. O alimentatie saraca in produse cerealiere ar putea pe termen lung sa produca un deficit al vitaminele B1, B2, B3, B9, C (vitamine antioxidante) la fel si de minerale precum magneziul si fosforul. Aceste carente vitaminice vor favoriza aparitia depresiei, iar in lipsa antioxidantilor continuti de fructe si legume protectia impotriva bolilor cardio-vasculare si a cancerului scade.

Apare constipatia. Absenta fructelor, implicit a fibrelor, poate provoca aparitia constipatiei si implicit genereaza probleme legate de o eliminare deficitara a alimentelor consumate.

Scad performantele sportive. Persoanele care practica sport regulat ar putea inregistra o scadere a performantelor din cauza lipsei glucidelor care dau energie. In urma unei carente de glucide, organismul le extrage din masa musculara.

Se poate resimti o respiratie urat mirositoare. Anumite persoane pot resimti pe parcursul acestui regim o respiratie urat mirositoare, din cauza corpilor cetonici eliberati in momentul oxidarii grasimilor precum si a compusilor sulfurati din descompunerea proteinelor.

Creste colesterolul.Alimentele acceptate din acest regim favorizeaza stocarea lipidelor, ceea ce duce la riscul cresterii colesterolemiei. Unii medici sunt in total dezacord cu aceasta dieta deoarece o considera dezechilibrata la nivel nutritional.

Atentie: Inainte de a urma o dieta de slabit, este recomandat sa cereti sfatul medicului nutritionist!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului