Exista o justificare extraordinara pe care o putem invoca ori de cate ori ciocolata ne tenteaza, pentru a anula sentimentul de culpabilizare : “Ciocolata este un derivat din boabe de cacao, iar zaharul este un derivat din sfecla de zahar. Boabele de cacao si sfecla de zahar sunt ingredientele de baza ale ciocolatei si fac parte din categoria plante. Ciocolata este asadar un derivat din plante.” Si, pentru a continua in aceasta logica, plantele/ legumele sunt sanatoase, deci ciocolata este sanatoasa.
Tot mai des sunt invocate virtutile si beneficiile aduse de consumul de ciocolata neagra . In prezent, cei mai multi producatori de ciocolata au dezvoltat o gama larga de ciocolata neagra in diverse combinatii: cafea, fructe, menta, levantica, ardei iute, cu un continut de cacao intre 35% si chiar 100% cacao.
Conform normelor europene, ciocolata neagra, amaruie, nu contine lapte si procentul de cacao pudra trebuie sa fie peste 35%. Cu cat creste continutul de cacao, cu atat se va reduce cantitatea de zahar. Atentie insa, numarul de calorii ramane neschimbat deoarece cresc grasimile si se diminueaza carbohidratii.
Ciocolata contine vitamine si minerale
Ciocolata este un aliment foarte bogat in vitamine (A1, B1, B2 C, D si E) si in minerale (potasiu, calciu, magneziu, sodiu, fier). Indiferent de ciocolata pe care o preferi, iata cateva beneficii care pot fi resimtite chiar dupa un consum de cateva patratele de ciocolata pe zi:
- ciocolata este benefica pentru sanatatea dintilor deoarece contine substante taninoase care reduc formarea bacteriilor, fluor care intareste structura dintilor si fosfati care incetinesc producerea acizilor.
- ciocolata contine cantitati importante de potasiu care ajuta la reechilibrarea tensiunii arteriale, previne durerile musculare si crampele.
-
ciocolata este o sursa importanta de magneziu, mineral care ajuta la stimularea sistemului nervos si a starii de spirit. 100 g de ciocolata neagra contine 112 mg de magneziu, aproape dublu comparativ cu ciocolata cu lapte.
Ciocolata invinge... criza economica
Pe fondul situatiei economice actuale care da multe dureri de cap si un ritm de viata accelerat, ciocolata, in special cea neagra, pare sa aiba solutia pentru iesirea din criza: te ajuta sa scapi de stres, sa tii sub control palpitatiile si tensiunea arteriala, si, cu mintea limpede, sa gasesti solutiile adecvate pentru o viata mai buna.
Atentie insa, trebuie sa relativizam continutul bogat al ciocolatei in minerale si vitamine: pentru a acoperi necesarul zilnic, total sau partial, ar trebui sa consumam foarte multa ciocolata… ceea ce ar face sa creasca prea mult aportul de grasimi, zaharuri si bineinteles de calorii.
In concluzie, ciocolata e sanatoasa cu conditia sa ne oprim la o bucatica sau cu maxima indulgenta, la un rand de ciocolata. Nu trebuie sa uitam ca delicioasa ciocolata, indiferent de continutul ei, este bogata in calorii. Astfel, daca vei alege sa mananci mai multa ciocolata, va trebui sa renunti la alte alimente calorice , iar o dieta sanatoasa presupune un regim alimentar echilibrat si multa miscare.