Dieta si nutritie

#consum oua #realitate #mit #ficat #oua

Consumul de oua afecteaza ficatul? Mit sau realitate?

Ouale sunt un aliment des intalnit in alimentatia noastra de zi cu zi, fiind versatile si bogate in nutrienti esentiali. Cu toate acestea, au existat intotdeauna intrebari cu privire la impactul consumului de oua asupra sanatatii ficatului. Iata ce este mit si ce este realitate legat de consumul de oua. 

 

Mit: Consumul de oua afecteaza ficatul

Unul dintre cele mai frecvente mituri este ca consumul de oua poate duce la afectarea ficatului din cauza continutului lor de colesterol. Se credea ca un aport ridicat de colesterol alimentar poate creste nivelurile de colesterol din sange si poate afecta sanatatea ficatului.

Colesterolul continut de oua si afectarea ficatului. Chiar daca ouale contin colesterol, studiile arata ca aceasta nu este neaparat o problema pentru sanatatea ficatului. Ficatul regleaza, in mod natural, nivelurile de colesterol din organism, iar consumul moderat de colesterol alimentar din oua nu pare sa aiba un impact negativ semnificativ.

Realitate: Ouale pot face parte dintr-o dieta sanatoasa pentru ficat

Studiile recente au aratat ca, in majoritatea cazurilor, consumul moderat de oua nu pare sa afecteze negativ sanatatea ficatului. De fapt, ouale pot aduce beneficii nutritionale importante ficatului si organismului in general deoarece sunt:

O sursa de proteine de inalta calitate, fiind bogate in proteine complete, care contin toti aminoacizii esentiali necesari pentru dezvoltarea si repararea tesuturilor.

Nutrienti esentiali organismului, deoarece furnizeaza vitamine esentiale cum ar fi vitamina B12, vitamina D, fier, seleniu si colina, care sustin functionarea corespunzatoare a ficatului si a intregului organism.

Recomandari privind consumul de oua

Pentru a mentine un ficat sanatos si a beneficia de aportul nutritional al oualor, este important ca acestea sa se regaseasca in alimentatia ta saptamanala. Iata cateva indicatii de care sa tii cont cand vine vorba de consumul de oua:

Consum moderat de oua. Consumul de oua in cantitati moderate, de exemplu un ou pe zi sau de cateva ori pe saptamana, este considerat sigur pentru majoritatea adultilor sanatosi.

Diversificare alimentara. Nu te limita doar la consumul de oua. O dieta echilibrata, bogata in legume, fructe, proteine slabe si grasimi sanatoase, poate contribui la mentinerea sanatatii ficatului si a intregului organism.

Consulta un specialist. Daca ai afectiuni hepatice preexistente sau alte probleme de sanatate, este important sa consulti un specialist care sa-ti recomande o alimentatie adecvata pentru nevoile organismului tau.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare