Dieta si nutritie

#consum excesiv de fructe #consum fructe #fructe

Ce probleme pot sa apara de la consumul excesiv de fructe. Mihaela Bilic a tras un semnal de alarma

 

Nu multi stiu ca fructele pot sa ne faca probleme, mai ales pentru ca organismul nostru nu poate sa metabolizeze foarte multa fructoza daca acestea sunt consumate in exces, in fiecare zi. Astfel, Mihaela Bilic i-a sfatuit pe urmaritorii sai sa manance aceste alimente cu moderatie, proaspete si mestecate cu tot cu pulpa, fara sa fie transformate in suc.

“Si fructele pot da probleme

Stim cu totii ca exista intoleranta la gluten sau lactoza, dar e greu de crezut ca si fructele pot da intoleranta. Ei bine, multe persoane sufera de un sindrom de malabsorbtie al fructozei,  care se manifesta prin probleme digestive, balonare, diaree etc. Foarte rar este vorba de o problema severa sau o boala congenitala, cel mai frecvent intoleranta apare ca urmare a unui exces de fructoza in alimentatie!

Corpul nostru nu a fost proiectat sa metabolizeze atat de multa fructoza, natura nu s-a gandit ca vom consuma fructe din belsug, in fiecare zi! Zaharul din fructe este procesat exclusiv in ficat si daca depasim un aport de 50g/zi riscam un dezechilibru metabolic cu aparitia depozitelor de grasime pe abdomen si un nivel crescut de trigliceride in singe.

Pana acum 50 de ani aportul mediu de fructoza era de 15-25g/zi, iar astazi se apropie de 80-100g mai ales in SUA si America de Sud. Din ce provine fructoza? Din fructe, miere si zahar, care este un amestec de glucoza si fructoza.

Ca sa nu obosim ficatul si sa nu ne trezim cu un colacel de grasime pe burta, trebuie sa reducem consumul de miere si zahar. Cat despre fructe, sa le consumam proaspete, mestecate cu tot cu pulpa, nu transformate in suc- in felul acesta fructoza se absoarbe treptat si in cantitate mai mica.

Cea mai mare cantitate de fructoza o gasim in sucuri, indiferent ca este vorba de fresh, sucuri naturale sau carbogazoase. Fructele campioane la continutul de fructoza sunt ciresele, pepenii si strugurii. Desi are tot 4 cal/g precum proteinele din carne si amidonul din fainoase, fructoza ingrasa mai tare decat caloriile pe care le contine. Nu putem folosi fructoza ca si energie pentru miscare, ea este materie prima pentru ingrasare!

Daca nu slabiti si va simtiti balonati, s-ar putea ca problema sa fie fructele consumate in exces. Fructele nu sunt un aliment de baza, ci un desert natural si sanatos. Sa mananca cu moderatie, pentru placerea gustului. Iar daca vreti un aport de vitamine, minerale si fibre atunci consumati legume, nu ingrasa si nu contin fructoza!”, a zis Mihaela Bilic, pe Facebook.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare