Dieta si nutritie

#cartofi #cartofi rosii #bronsita #imunitate #cancer

Beneficiile cartofilor dulci

In mod aparent, nu exista mari diferente intre cartofii dulci si cei obisnuiti. Totusi, nutritionistii sustin ca varianta dulce a cartofului este mult mai sanatoasa, mai saraca in calorii si mai bogata in beta-caroten. In plus cartofii rosii au in compozitia lor vitamina A si potasiu.


Mai mult decat atat, cartorii dulci au un continut ridicat de vitamina B6 , C, mangan, cupru, potasiu, fier si fibre.
Cartofii dulci au miezul galben sau portocaliu si coaja galbena, rosie, portocalie sau purpurie, mult mai subtire decat a cartofilor obisnuiti.


Beneficiile cartofilor rosii


Lupta impotriva bolilor de inima


Inca de la inceput se lanseaza ideea ca acesti cartofi rosii protejeaza impotriva atacului de cord si a accidentelor vasculare. In plus, potasiul din cartoful dulce ajuta la mentinerea echilibrului electrolitic fluid, precum si functia cardiaca normala.


Previne aparitia cancerului


De asemenea, doctorul Earl Mindell (autor al best sellerului Biblia Vitaminelor) susine ca aceste legume au proprietati anti-cancer si anti-imbatranire, motiv pentru care recomanda tuturor sa le consume fara niciun fel de grija. Miezul cartofilor este bogat in antioxidanti  care lupta impotriva radicalilor liberi si care ajuta corpul sa se mentina tanar si sanatos pentru o vreme indelungata.


Vindeca rapid bronsita


Concentratia de vitamina C in combinatie cu fierul si alti nutrienti continuti de cartofii rosii, ajuta la vindecarea rapida a bronsitei. Despre cartofii dulci se spune ca au puterea de a incalzi corpul intr-o oarecare masura, proprietate extrem de benefica in tratarea bronsitei.


Mareste imunitatea


Fiind bogati in beta-caroten (un antioxidantu puternic), dar si vitamina C, cartofii dulci ajuta organismul sa isi intareasca imunitatea. Astfel, cei care consuma cartofi dulci sunt mult mai rezistenti in fata bolilor si mai ales a virozelor de sezon.


Calmeaza stomacul


Cartofii dulci au un efect calmant asupra stomacului si a intestinelor. De asemenea, complexul de vitamina B, vitamina C, beta carotenul, potasiul si calciul sunt foarte eficiente in tratarea ulcerului gastric.  In plus, consumul de cartofi dulci previne constipatia, reduce durerea si eventualele inflamatii .

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului