Dieta si nutritie

#preparare alimente #alimente #sanatate

Ce preferi? Alimentele facute in casa sau pe cele cumparate? Iata ce spun nutritionistii despre acestea

 

De multe ori, din lipsa de timp, sau din confort, alegem sa cumparam diverse alimente din comert, in loc sa le preparam in casa. De la ingrediente, precum suc sau pasta de rosii, la foi de placinta si pana la conserve, totul se gaseste pe rafturile magazinelor, la preturi extrem de accesibile.

Prin urmare, nu e de mirare ca tot mai multe persoane aleg sa cumpere aceste produse in loc sa le prepare de la zero, acasa. Ce trebuie sa stii insa despre acestea si ce parere au nutritionistii despre ele, vei afla in randurile de mai jos, de la nutritionistul Mihaela Bilic.

“Facut in casa sau cumparat?

Cand vorbim despre mancare toata lumea stie ca e mai bine sa fie facuta in casa decat cumparata, mai bine gatita de noi decat produsa de industria alimentara. Dar si aceasta regula are exceptii, exista alimente gata preparate care sunt nu doar sanatoase si gustoase, dar facem chiar economie la capitolul bani si efort de gatit. Iata care sunt produsele pe care este mai bine sa le cumparati, decat sa le faceti in casa:

Sucul de rosii si pasta de tomate merita cumparate ca atare, va scuteste de efortul de a cara de la piata zeci de kilograme de rosii care trebuie apoi spalate, taiate si transformate in suc. Nu mai punem la socoteala consumul de gaze pentru fierberea si sterilizarea borcanelor! Italienii sunt cei mai buni cand vine vorba de “passata di Pomodoro”, retetele lor sunt curate, produsul este facut din rosii bine coapte, iar pretul mai mult decat rezonabil.

Foile de placinta pentru baclava sau placinta cu branza se gasesc de cumparat, nu merita sa pierdeti timpul sa le faceti in casa. Este prea mult efort si timp pierdut sa framantati si sa intindeti foi subtiri precum hartia, industria alimentara stie sa le faca mai bine! Acelasi lucru este valabil si pentru aluatul de foietaj, creste mai frumos si are zeci de straturi in varianta de cumparat. Cititi eticheta si alegeti producatori care folosesc ingrediente curate, fara adaos de substante chimice.

Daca tot vorbim de coca si aluat, merita stiut ca si painea de calitate trebuie facuta de un brutar cu experienta. Multe persoane si-au luat aparat de framantat si copt paine, dar asta nu inseamna ca produsul rezultat este mai sanatos si mai curat decat o paine de cumparat. Ca sa fie usor de digerat si sa nu baloneze, painea se face din aluat care a stat la dospit 24-48 de ore, astfel incat bacteriile din drojdie sau maia sa poata realiza predigestia glutenului. Si timpii de coacere trebuie respectati, ori asta nu stie sa faca decat un brutar cu multa experienta. Sa faci o paine buna nu e la indemana oricui!

Fasole boabe, lintea si nautul sunt mai simplu de cumparat in conserva, gata fierte. Cu exceptia situatiei in care gatiti la cazan, pentru o armata de oameni, varianta in conserva ne permite sa consumam aceste boabe de fara risc de balonare, fara sa ardem gazul ore intregi ca sa le fierbem in mai multe ape. Avem avantajul ca le gasim in mai multe variante de forma si culoare, in cateva minute poti sa faci o mancare de linte sau o iahnie de fasole chiar si pentru doua persoane.

Branzeturile si cascavalul de calitate sunt facute industrial, nu artizanal. Acasa, dupa metode empirice, putem face branza de vaci proaspata si cas. Insa branzeturile maturate presupun metode profesioniste de prelucrare a laptelui, culturi bacteriene atent selectionate, controlarea procesului de fermentare si reguli stricte de igiena. Branza cumparata din piata nu are acelasi gust de fiecare data, nu stim in ce conditii a fost obtinuta, iar dupa cateva zile isi schimba si culoarea si textura. Avem telemea artizanala dar reteta nu e clara, nu stim sa facem branza de capra sau branzeturi maturate, asa ca mai bine le cumparam de la producatori experimentati.

Usurati-va munca in bucatarie si petreceti timp in familie, alaturi de cei dragi. Iar cand vine vorba de mancare faceti alegeri istete, putem avea o alimentatie sanatoasa chiar si cu produse de cumparat!”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare