Dieta si nutritie

#sanatate #chimoterapie #alimente sanatoase #dieta si nutritie #alimente chimoterapie

Alimente recomandate in timpul chimioterapiei

Atunci cand te lupti cu cancerul si te supui chimioterapiei, alimentatia este deosebit de importanta. Astfel, trebuie sa consumi mai multe proteine, probiotice si alimente bogate in vitamine si minerale.

Proteine

Proteinele sunt deosebit de importante intr-o dieta in care esti supus chimioterapiei, mai ales ca aceasta terapie iti afecteaza musculatura si te slabeste. Proteinele iti consolideaza muschii si te ajuta sa raman puternic chiar si in urma acestui tratament atat de agresiv.

Astfel, se recomanda sa consumi fasole, carne de pui la gratar sau peste.

Cereale integrale

Cerealele integrale consumate cu lapte, nu doar ca favorizeaza activitatea tranzitului intestinal, insa te ajuta sa ai mai multa energie, fara sa consumi cantitati mari de mancare. In timpul chimioterapiei, te vei simti lipsit de puteri, iar cerealele integrale iti vor fi de ajutor in acest sens. Le poti consuma pe acestea sub forma de paine integrala sau ca atare, cu lapte sau iaurt.

Iaurt

Chimioterapia distruge toate bacteriile bune din organismul tau, astfel ca esti intotdeauna supus unor infectii si boli la nivelul intestinelor. Cu cat vei consuma mai mult iaurt bogat in probiotice, cu atat iti va fi mai bine si te vei simti mai bine.

De preferat este sa consumi iaurt simplu si eventual sa ii adaugi tu fructe, daca simti nevoia.

Fructe proaspete

Zaharurile cu ardere progresiva din fructe te ajuta sa ai mai multa energie, in timp ce fibrele, stimuleaza procesul de digestie. In plus, fructele proaspete sunt pline de vitamine si antioxidanti care iti intaresc si protejeaza organismul.

Consuma zilnic citrice, mere, banane si alte fructe care iti plac.

Legume proaspete

Ca si fructele proaspete, legumele sunt de mare ajutor organismului in perioada tratamentului de chimioterapie. Cu cat te vei supune mai mult terapiei, cu atat ti se vor distruge mai multe celule sanatoase, pe care le poti suplini doar cu ajutorul unei diete bogate in vitamine si minerale.

Ghimbir

Ghimbirul este un condiment care lupta cu succes impotriva ametelilor, un efect advers frecvent al chimioterapiei. Incearca sa consumi in fiecare zi cate jumatate de lingurita de ghimbir proaspat, pentru a te proteja impotriva acestui simptom.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare