Dieta si nutritie

# efect antiinflamator #alimente sanatoase #turmeric #alimente #ghimbir

7 alimente cu efect antiinflamator pe care TREBUIE sa le consumi zilnic

Inflamatia se refera la raspunsul sistemului imunitar la leziuni sau infectii. Inflamatia a fost deseori asociata cu afectiuni precum accidentul vascular, cancerul, diabetul, artrita, boala Alzheimer sau tulburari emotionale, precum insomniile, depresia sau anxietatea. Inflamatia reprezinta inca subiectul numeroaselor studii si cercetari medicale, pentru gasirea celui mai bun tratament de combatere a acestei afectiuni.

Vestea buna este ca prin dieta inflamatiile cronice pot fi combatute. Iata cateva alimente care au efect antiinflamator pe care trebuie sa le consumi zilnic.

Fructe de padure

Fructele de padure se regasesc pe lista alimentelor cu efect antiinflamator pe care trebuie sa le consumi zilnic. Fructele precum acai, capsune sau coacazele sunt bogate in antioxodanti care reduc inflamatiile, in timp ce intaresc sistemul imunitar. Include frunctele de padure in dieta ta zilnica sub forma de smoothie, impreuna cu iaurturi si cereale sau consuma-le simple, efectele benefice asupra sanatatii nu vor intarzia sa apara.

Peste si nuci

Acizii grasi omega 3 sunt ideali pentru a combate inflamatiile. Somonul si sardinele sunt surse importante de acizi omega 3, la fel o serie de seminte si nuci care au efect antiinflamator de necombatut. Consuma seminte de canepa, de in, migdale si nuci in fiecare zi pentru a reduce inflamatiile. Le poti consuma la micul dejun, intr-un bol cu cereale, lapte sau iaurt sau le poti pune in salate sau peste legume la gratar.

Turmericul

Turmericul a devenit extrem de popular in ultima vreme, iar calitatile sale se datoreaza unui compus care se regaseste in acest condiment, numit curcuma. Turmericul are calitati antiinflamatorii recunoscute. Adauga acest superaliment in supe, in bolurile cu cereale sau in dressingurile pentru salate si legume. Pentru a creste absorbtia de turmeric este recomandat sa il amesteci si cu putin piper negru proaspat rasnit.

Ghimbirul

Ghimbirul ajuta la reducerea inflamatiilor prin incetinirea productiei de citokine a organismului, o proteina care determina aparitia inflamatiilor cronice. Ghimbirul este un tratament natural recomandat si pentru problemele la stomac. Ghimbirul poate fi consumat impreuna cu legume, peste sau in deserturi.

Apa

Apa ar trebui sa fie nelipsita din dieta zilnica a fiecaruia dintre noi. Apa nu doar ajuta la hidratatea organismului, ci calmeaza si inflamatia din organism. Pentru un efect si mai puternic, consuma cat mai multe ceaiuri. Ceaiul negru si ceaiul verde contin flavonoide, care au proprietati antiinflamatorii. Acest lucru este insa valabil doar pentru ceaiurile preparate acasa, nu si pentru versiunile ambalate ale acestor bauturi care pot contine zahar si alte substante sintetice.

Legume

Legumele cu frunze verzi cum ar fi spanacul sau varza kale si cruciferele ca broccoli, conopida si varza de Bruxelles au proprietati antiinflamatorii puternice. Pentru rezultate si mai bune, poti combina aceste legume cu avocado, care de asemenea are compusi ce protejeaza organismul impotriva inflamatiilor. Ardeiul iute contine, de asemenea, acizi care reduc inflamatiile, la fel si ciupercile pe care le poti consuma atat gatite cat si crude. Poti adauga legumele in diverse preparate, cum ar fi omlete sau frittata sau le poti manca simple, gatite la gratar.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare