Dieta si nutritie

#alimente #imunitate

7 alimente benefice pentru imunitatea ta

„Esti ceea ce mananci” este de departe un adevar absolut! Alimentatia, stresul si somnul sunt factorii-cheie de care depinde raspunsul imun al organismului. Pe langa practicarea unor obiceiuri sanatoase, inclusiv somnul adecvat, prioritizarea exercitiilor fizice si utilizarea strategiilor de ameliorare a stresului, iti poti ajuta sistemul imunitar consumand alimente bogate in nutrienti.

Un sistem imunitar slabit pierde teren in lupta cu microorganismele periculoase si se manifesta prin infectii recurente, stres, apatie, epuizare, inflamatii, probleme digestive si vulnerabilitate in fata racelilor.

Pornind de la ideea unui sistem imunitar functional si nu a unei imunodeficiente, si cu certitudinea ca mai bine previi decat sa tratezi, incearca sa-ti intaresti sistemul imunitar in primul rand printr-o alimentatie sanatoasa!

Alimente benefice pentru cresterea imunitatii:

1. Usturoiul

Usturoiul se gaseste in aproape orice bucatarie din lume, atat datorita gustului sau puternic, cat si datorita proprietatilor sale curative. Planta minune se afla in topul clasamentului, fiind extrem de renumita pentru mentinerea unei sanatati de fier. Proprietatile de stimulare a sistemului imunitar ale usturoiului provin dintr-o concentratie mare de compusi care contin sulf, cum ar fi alicina, care actioneaza ca antibiotic. Pentru a obtine un efect antibacterian, se recomanda consumul unui catel de usturoi pe zi, eventual consumat proaspat.

2. Citricele

Citricele sunt o sursa excelenta de vitamina C, care creste productia celulelor albe din sange, acestea fiind cele care lupta impotriva bolilor si infectiilor. Deoarece organismul nu produce si nu stocheaza vitamina C in mod natural, este indicat sa iti completezi fiecare masa cu un aport de vitamina C. Printre cele mai populare citrice care sunt de ajutor in lupta cu infectiile, se numara portocalele, grepfrutul, mandarinele, lamaile si kiwi.

3. Fructele de padure

Fructele de padure, in special afinele sunt o excelenta sursa de flavonoide, care au proprietati antioxidante si pot ajuta la stimularea sistemului imunitar. Studiile arata ca, pentru a obtine „doza terapeutica” a ingredientului-cheie, este suficient sa consumi 100 g de afine pe zi. Prin congelare, flavonoidele din afine sunt mai disponibile pentru absorbtie, astfel incat varianta congelata este o alternativa excelenta la fructele proaspete.

4. Ghimbirul

Ghimbirul este aliatul de nadejde in cazul racelilor si al gripei. Indiferent de modul in care este folosit (mancare, deserturi, ceaiuri), ajuta la scaderea inflamatiei, la combaterea starii de greata, la ameliorarea durerii cronice si, desigur, la intarirea sistemului imunitar. Ghimbirul este un antioxidant cu proprietati antiinflamatoare deosebite.

5. Broccoli

Broccoli este o alta leguma care contine vitamine cu rol in stimularea imunitatii, si anume vitaminele A, C, E, precum si o multime de antioxidanti. Retineti ca acest superaliment este cel mai sanatos atunci cand este preparat termic cat mai putin.

6. Carnea de pasare

Indiferent daca vorbim despre pui sau curcan, carnea de pasare este considerata o sursa bogata in proteine si vitamine. Desi pare un remediu traditional, banala supa de pui chiar are efecte pozitive asupra imunitatii. Datorita proprietatilor antiinflamatoare, aceasta favorizeaza hidratarea organismului, reduce senzatia de usturime a gatului, dar si tusea. Pentru un plus de beneficii, alege sa o gatesti folosindu-te de usturoi, busuioc, ghimbir sau ardei rosu.

7. Iaurtul

Sunt recomandate iaurturile care sunt etichetate ca fiind imbogatite cu „culturi vii si active”. Continutul de bacterii probiotice stimuleaza sistemul imunitar si ajuta la combaterea bolilor: ajuta digestia, amelioreaza simptomele candidozei si cistitei, reduce hipertensiunea arteriala. Iaurtul simplu are o cantitate mare de proteine ​​si vitamina D, care ajuta la mentinerea sanatatii oaselor si a pielii, precum si la reglarea sistemului imunitar.

Recomandari generale pentru o imunitate optima:

  • evita fumatul;
  • consuma alcool cu moderatie;
  • mananca multe fructe si legume;
  • practica sport in mod regulat;
  • mentine o greutate sanatoasa;
  • dormi suficient (7 – 8 ore de somn in fiecare noapte);
  • controleaza stresul;
  • fa-ti periodic controalele medicale;
  • spala-te corect pe maini;
  • ingrijeste-ti dantura;
  • gateste adecvat alimentele;
  • pastreaza distantarea sociala (evita multimile de oameni si aproprierea de persoanele bolnave);
  • ia suplimente pentru imunitate – consulta oferta online din farmcie;
  • vaccineaza-te.

Sursa foto: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare