Dieta si nutritie

#consum ciuperci #ciuperci #depresie

STUDIU! Consumul de ciuperci, efecte miraculoase in combaterea depresiei

De-a lungul timpului, numeroase studii au aratat efectele benefice pe care consumul de ciuperci le are asupra sanatatii, de la reducerea riscului de camcer si de moarte prematura si pana la imbunatatirea digestiei. Un nou studiu arata ca aceste superalimente au numeroase beneficii si in cazul persoanelor care sufera de depresie. 

 

Pentru a demonstra beneficiile pe care ciupercile le au in cazul depresiei cercetatorii de la Colegiul de Medicina Penn State au folosit date despre dieta si sanatate mintala colectate de la peste 24.000 de adulti americani intre 2005 si 2016. Potrivit rezultatelor studiului publicat in Journal of Affective Disorders, persoanele care au mancat ciuperci au sanse mai mici de a suferi de depresie. 

Cercetatorii explica acest lucru prin faptul ca ciupercile contin ergotioneina, un antioxidant care poate proteja impotriva deteriorarii celulelor si a tesuturilor din organism. Studiile au aratat ca antioxidantii ajuta la prevenirea mai multor boli mintale, cum ar fi schizofrenia, tulburarea bipolara si depresia.

„Ciupercile sunt cea mai mare sursa dietetica de aminoacid ergotioneina - un antiinflamator care nu poate fi sintetizat de organismul uman”, a declarat cercetatorul principal Djibril Ba, care a absolvit recent programul de doctorat in epidemiologie de la Colegiul de Medicina de la Penn State. „A avea niveluri ridicate de ergotioneina poate reduce riscul de stres oxidativ, care ar putea reduce si simptomele depresiei”, a continuat acesta. 

Ciupercile albe, care sunt cel mai frecvent consumat soi de ciuperci, contin potasiu, despre care se crede ca scade anxietatea. Alte tipuri de ciuperci comestibile, in special Hericium erinaceus, pot stimula expresia factorilor neurotrofici acest lucru avand impact asupra revenirii tulburarilor neuropsihiatrice, inclusuv a depresiei. 

“Studiul se adauga listei posibilelor beneficii asupra sanatatii ale consumului de ciuperci”, a declarat Joshua Muscat, unul dintre cercetatori, potrivit dcmedical.ro. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare