Dieta si nutritie

#sanatate psihica #legaturi #alimentatie #nutritie

5 idei revolutionare care leaga nutritia de stralucirea mentala

Intr-o lume in care consumerismul si accesibilitatea produselor alimentare procesate sunt in crestere, importanta alimentatiei sanatoase pentru sanatatea mintala si fizica devine tot mai evidenta. Acum, cand obtinerea hranei nu mai presupune un efort semnificativ, tendinta de a alege alimente convenabile, dar adesea lipsite de valoare nutritiva, a devenit o problema majora. Aceasta tendinta nu doar ca afecteaza starea generala de sanatate, dar influenteaza si modul in care gandim si ne comportam.

 

Desi multe dintre alimentele disponibile astazi sunt create pentru a satisface gustul, ele adesea nu raspund nevoilor celulare ale organismului, considera psihologul Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii. Alimentele netratate termic, nepasteurizate, nerafinate si neindustrializate sunt cele care furnizeaza cel mai bine energia si nutrientii esentiali pentru mentinerea sanatatii celor 12 sisteme interioare ale corpului uman.

Psihologul Alexandru Plesea, recunoscut pentru abordarea sa holistica asupra sanatatii mintale, subliniaza importanta alegerilor alimentare constiente. El afirma ca in timp ce consumul de alimente procesate poate oferi o satisfactie imediata, acesta nu sustine procesele biologice necesare pentru o sanatate optima. Mai mult, alegerea unui astfel de regim alimentar poate duce la iritabilitate, incapacitatea de adaptare si scaderea concentrarii. Totodata, tehnica propusa de Antrenorul Mintii se concentreaza in jurul a 5 concepte de baza, si anume: echilibrul mental prin diversitatea alimentara, impactul culorilor din farfurie asupra starii de spirit,  conexiunea intre gusturi si emotii, alimentatia si ritmul circadian si alimentatia ca forma de auto-ingrijire si meditatie.

Echilibrul mental si alimentatia

"Nu e suficient sa mancam sanatos; diversitatea este cheia echilibrului mental. Imagineaza-ti o dieta care include o paleta variata de alimente naturale, fiecare cu rolul sau unic in sustinerea functiilor cognitive. De exemplu, nucile si semintele nu sunt doar o sursa de grasimi sanatoase, dar si un stimulent pentru gandirea creativa. Legumele cu frunze verzi contribuie la claritatea mentala, in timp ce fructele bogate in antioxidanti lupta impotriva stresului oxidativ. Prin diversificarea dietei, stimulam diferite aspecte ale sanatatii mentale, de la memorie la creativitate si starea de bine", explica psihologul Alexandru Plesea.

Impactul culorilor din farfurie asupra starii de spirit

"Culorile din farfurie ne influenteaza starea de spirit mult mai mult decat ne-am imagina. O dieta colorata, plina de fructe si legume viu colorate, nu doar ca ne bucura ochiul, dar activeaza si neurotransmitatorii asociati cu fericirea si relaxarea. Un ardei rosu, o portocala, sau o salata verde nu sunt doar placute vizual, dar fiecare dintre aceste alimente contribuie la echilibrul hormonal si la reducerea stresului. Alegand alimente colorate, ne construim o paleta de emotii pozitive, care ne sustin in fiecare zi", este de parere specialistul.

Conexiunea intre gusturi si emotii

"Exista o legatura profunda intre gusturile pe care le experimentam si emotiile pe care le traim. Spre exemplu, gustul amar din anumite legume si ierburi stimuleaza vigilenta si concentrarea, in timp ce dulceata naturala a fructelor poate aduce o senzatie de confort si calm. Prin intelegerea si utilizarea acestei conexiuni, ne putem ajusta dieta pentru a ne sustine starile emotionale dorite, echilibrandu-ne viata prin alegeri alimentare intelepte", continua Antrenorul Mintii.

Alimentatia si ritmul circadian

"Alimentatia noastra poate si trebuie sa fie aliniata cu ritmul circadian al corpului nostru. Consumul de alimente care sustin activitatea pe parcursul zilei si favorizeaza relaxarea si regenerarea pe timpul noptii este esential. De exemplu, un mic dejun bogat in proteine si carbohidrati complecsi ne furnizeaza energia necesara pentru prima parte a zilei, in timp ce o cina usoara, bogata in aminoacizi si minerale, favorizeaza un somn odihnitor. Prin alinierea dietei cu ceasul biologic intern, putem imbunatati nu doar calitatea somnului, ci si performanta mentala si fizica pe tot parcursul zilei", declara psihologul.

Alimentatia ca forma de auto-ingrijire si meditatie

"Mancatul constient poate fi o forma profunda de auto-ingrijire si meditatie. Prin concentrarea pe texturi, arome si senzatiile pe care ni le ofera fiecare inghititura, ne conectam intr-un mod mai profund cu noi insine si cu momentul prezent. Acest proces de mancat constient ne ajuta nu doar sa ne bucuram de mancare, ci si sa ne calibram sentimentele si gandurile. Este o forma de recunostinta si apreciere pentru nutrientii si energia pe care ni le ofera natura, un exercitiu de mindfulness care ne aduce mai aproape de o stare de bine holistica".

”In ultimul rand, un astfel de om care consuma doar aceste produse rafinate si procesate, va observa ca nivelul de irascibilitate, neadaptare la moment, neacceptare, lipsa de vointa si de concentrare, isi fac incet si sigur aparitia. El poate verifica remedierea si recuperarea lor, intr-un plan autentic autohton, timp de o luna, unde isi poate procura hrana de la munte, din padure, si cam tot ce creste deasupra pamantului, si va fi profund surprins, ca toata aceasta energie a acestor alimente vii, o va observa crescand in el, iar atitudinea lui fata de viata va fi prin a redeveni optimist, serviabil, atent, concentrat, responsabilizat, puternic fizic si asumat in deciziile sale”, conchide psihologul Alexandru Plesea.

Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, este sociolog, psihoterapeut, hipnoterapeut si trainer in programare neuro-lingvistica. A studiat natura mintii umane in trei sisteme educationale diferite – Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Romania si de peste 10 ani organizeaza cursuri si traininguri in Romania, cu scopul de a-i face pe oameni sa afle ce posibilitati au cand isi folosesc resursele intelectuale si sa arate abilitatile pe care mintea noastra inca le are latente.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare