Atingerea fericirii reprezinta o activitate continua, care nu isi gaseste finalitatea. Tot timpul apare altceva, ceva ce ne dorim sau vedem la alte persoane, un job nou , o alta casa sau masina, multumire in familie sau in relatiile cu prietenii. Dar exista mijloace prin care putem aprecia ceea ce avem si, astfel, sa devenim mai multumiti de ce suntem.
Gaseste ce anume te face fericit
Una dintre cele mai eficiente metode prin care poti fi mai fericit este sa realizezi ce anume iti aduce multumire de sine si te face sa te simti bine. Daca te afli in pozitia in care nu poti sa gasesti o activitate care intr-adevar iti face placere, alcatuieste o lista cu lucrurile care te fac sa te simti bine.
Porneste de la pasiunile tale, lucruri pe care ai vrut intodeauna sa le incerci, dar pe care timpul sau circumstantele nu ti le-au permis. Incheie aceasta lista cu cele aparent nesemnificative, dar care iti pot face ziua mai frumoasa: o ciocolata calda , o plimbare in parc, etc. Atfel, vei avea o directie a ceea ce ai putea face pe viitor sau sa apreciezi ce deja ai, la adevarata valoare. Invata sa te bucuri si de lucrurile marunte din jurul tau care fac viata mai frumoasa.
Alege cateva activitati dintre cele mentionate si incearca sa iti formezi un ritual. De exemplu, daca iti place sa bei o cana de cafea calda dis-de-dimineata, atunci trezeste-te cu suficient timp inainte, ca sa nu fii nevoit sa iti desfasori ritualul pe fuga. Acorda-ti timp si, pentru 15 minute, incearca niste exercitii fizice usoare. Un moment doar al tau iti poate oferi relaxare, incredere si buna dispozitie.
Nu face comparatii
Deseori, suntem tentati sa analizam lumea din jurul nostru si sa ne dorim ceea ce ni se pare ca este atragator sau avantajos. Aceasta este una dintre cauzele care duce la nemultumirea de sine si implicit, la o stare de disconfort.
Trecerea peste comparatii nu este un lucru usor de facut. Psihologul Universitatii din Illinois, Ed Diener, sustine ca ”materialismul este toxic pentru fericire. Chiar si materialistii bogati nu sunt la fel de fericiti ca cei carora nu le pasa de cat castiga sau ce cheltuiesc.”
Asadar, inceteaza sa te compari cu oameni mult mai bogati decat tine sau care par sa aiba o familie mai frumoasa sau mai fericita. Incearca sa vezi ca si modul tau de a fi si de a trai este apreciat de altii. Inconjoara-te de persoane care nu apartin doar unei anumite clase sociale. Comunica cu oameni care apartin unor medii de viata diferite, pentru ca atunci iti va fi mai greu sa faci o comparatie.
Gaseste-ti calitatile care te disting fata de ceilalti si te fac unic. Incearca sa te concentrezi pe dezvoltarea acestora si pe unicitatea ta ca individ. Daca realizezi ca ai ceva special si te concentrezi in jurul acestui lucru, nu vei mai simti nevoia sa te compari cu ceilalti, si iti vei dezvolta o viata interioara foarte bogata.
Diversifica-ti activitatile
„Omenii care au o viata activa, isi diversifica activitatile, au sanse mai mari sa se simta satisfacuti, pentru ca acestia uita de ei, de problemele pe care le au si nu mai au timp sa se ingrijoreze”, afirma psihologul Mihaly Csikszentmihalyi, Universitatea din Claremont.
Dedicarea timpului si a atentiei pentru un sigur tip de activitate te poate plafona si limita posibilitatile. Daca vei avea mai multe centre de interes, iti vei dezvolta mult mai usor aptitudinile de comunicare si iti vei diversifica cercul de cunostinte.
Mai mult, in momentul in care vei fi dezamagit de ceea ce se intampla intr-unul dintre domeniile alese, vei avea mereu o alta alternativa. Diversificarea activitatilor iti va da incredere in tine si te va face sa fii independent.
Organizeaza-ti timpul
Monitorizeaza cum se desfasoara pentru tine o saptamana. Daca este nevoie, noteaza-ti activitatile zilnice, chiar daca sunt marunte sau ti se par banale. La sfarsitul saptamanii, incearca sa analizezi lucrurile si sa observi ce activitati te fac sa iti pierzi timpul si, implicit, energia.
Investeste in lucrurile care merita intr-adevar efortul si scapa de obiceiurile neproductive. Scopul acestei activitati este de a-ti face viata mai lejera, mai placuta, si de a te ocupa de activitati care intr-adevar iti fac placere.
Fa o fapta buna
Fericirea si multumirea personala poate veni si din faptul ca ii facem pe cei din jurul nostru sa se simta bine. Ajuta pe cineva, fie la serviciu, fie dintre prieteni sau printr-un act de caritate, si cu siguranta te vei simti mult mai bine in pielea ta. Nu trebuie neaparat sa astepti sa ai o dispozitie buna pentru a te declara fericit. Incearca sa faci intai lucrurile, iar starea ta va veni odata cu acestea.
Fii recunoscator
Psihologii spun ca recunostinta duce la multumirea de sine si, implicit, la fericire. Incearca sa iti exprimi recunostinta nu doar verbal, fata de anumite persoane, ci si in scris. „Iar iertarea se afla in stransa legatura cu fericirea”, afirma psihologul Universitatii din Michigan, Christopher Peterson. „Este regina tuturor virturilor, si probabil, cea mai greu de atins”.
Adopta o atitudine pozitiva
Zambeste! Chiar daca nu te simti foarte bine, un zambet iti poate aduce, treptat, o stare optimista. Mai mult, zambetul tau ii poate influenta pozitiv si pe cei din jur. Vei fi perceput ca o persoana deschisa, usor de abordat, si vei putea comunica mai usor.
Incearca sa incepi fiecare zi cu un zambet si nu te lasa influentat de lucrurile care nu se afla pe lista ta de prioritati. Zambeste-le celor si jur si sunt mari sanse sa ai parte de aceeasi atitudine.
Gasirea fericirii in ceea ce deja avem poate trece drept un cliseu, dar cu putina incredere, am putea realiza ca ceea ce ne dorim este chiar langa noi.