Dezvoltare personala

#adulti #copii #parinti

Ce poti face pentru a te apropia de parinti, ca adult

In adolescenta, parintii sunt cei care fac regulile, stabilesc limite si ofera lectii de viata, uneori intre ghilimele, cel putin perspectiva tanarului. Este momentul in care dorim sa ne marcam independenta.

Totusi, pe masura ce ne maturizam incepem sa intelegem cat de iubitori, calzi si saritori sunt parintii si ne dorim sa avem o relatie mai buna.

O relatie mai buna cu parintii, odata ce tu insuti ai devenit adult, poate parea complicata, mai ales daca in ultimii ani nu ati fost atat de apropiati. Daca esti suficient de norocos incat sa fii in termeni buni cu parintii tai, exista cateva modalitati prin care va puteti apropia si mai mult.

Suna-i periodic

Apelurile telefonice si/sau video reprezinta cea mai simpla metoda de a pastra legatura cu ai tai. Formeaza numarul si petrece-ti urmatoarele minute ascultand ce au facut, pe unde au fost si care sunt ultimele noutati. Poti chiar sa faci din aceste apeluri o obisnuinta. Bineinteles ca daca esti foarte ocupat, nu ar trebui sa le promiti ca ii suni zilnic, insa unul-doua apeluri pe saptamana sigur ii vor bucura.

Tot la partea de apeluri telefonice intra si sa ii asculti. Nu le-o lua tu inainte pentru a le spune ce ti s-a intamplat, lasa-i sa se desfasoare. Totodata, in urmatoarea vacanta ii poti suna video pentru a le arata locurile frumoase pe care le vizitezi. Astfel, vor avea ocazia sa arunce un ochi in viata ta, chiar daca sunteti la cateva mii de kilometri departare. Astfel, vor simti ca fac parte din programul tau. 

Ai grija de ei

Iti mai amintesti de cate ori au avut grija parintii tai de tine? Acum le poti da tu o mana de ajutor. In zilele in care nu poti trece pe la ei, poti apela la servicii de ingrijire batrani la domiciliu Bucuresti. Personalul specializat se va ocupa fie cu mici sarcini de menaj, fie cu plimbari, drumuri pana la medic etc.

Astfel de servicii sunt foarte utile daca parintii sufera de afectiuni cronice care le impiedica mobilitatea sau au trecut printr-o interventie chirurgicala si necesita ajutor suplimentar.

Sarbatoreste-i

Vacantele din copilarie sunt de neuitat, iar odata ajuns tu insuti adult le poti oferi cateva zile de relaxare parintilor tai.

Poti rezerva un weekend prelungit cu sedinte de masaj, manichiura, pedichiura, diverse tratamente cosmetice etc si mese la restaurant. Astfel, ei se vor relaxa si vor fi rasfatati.

Accepta ca esti diferit de ei

In ciuda faptului ca ai fost crescut de parinti, exista cateva aspecte in care esti diferit de ei. Odata cu maturizarea, ti-ai format propria viziune asupra vietii, propriile idei si opinii. De multe ori, acestea sunt diferite de alte parintilor, insa nu trebuie sa lasi acest lucru sa intervina in relatia voastra.

Pentru a avea o relatie sanatoasa cu parinti, este indicat sa accepti ca exista diferente intre voi care pot tine atat de propria lor educatie, cat si de experiente de viata, personalitate etc. Acest lucru nu inseamna ca nu puteti avea opinii diferite si in ciuda lor sa va intelegeti.

Nu cere prea mult ajutor

Daca le ceri ajutorul intotdeauna, relatia copil-parinte nu se va maturiza. Daca parintii tai inca te trateaza ca un copil desi esti deja adult, este momentul sa le arati ca ai crescut.

Cel mai bun mod de a face asta este sa iei decizii de unul singur. In acest fek, vei vedea ca vor incepe sa te respecte si va veti intelege mai bine.

De asemenea, atunci cand treci pe la ei, poarta-te ca un adult. Chiar daca te vor intampina cu prajitura preferata, de ea nu scapi, mentine ordinea, poarta conversatii mature si incearca sa nu-i lasi sa iti umple sacosele cu bunatati; va fi mai greu la inceput. Insa, dupa un timp, relatia va incepe sa se schimbe si va veti apropia mai mult insa la un nivel mai profund, mai matur.

Iarta-i pentru trecut

Multe relatii s-au racit din cauza unor indiscretii ale parintilor; poate ca au existat abuzuri emotionale in copilarie, nu petreceau suficient timp alaturi de tine sau erau mult prea protectori.

Daca acesta este cazul, incearca sa ii ierti. In functie de cat sunt de deschisi si dispusi sa isi recunoasca greselile, poti vorbi cu ei despre trecut. In caz contrar, poti cele ajutorul unui terapeut.

Desi multi dintre noi nu ne dorim sau nu putem ierta trecutul, majoritatea putem lasa de la noi pentru a petrece timpul pe care il mai avem la dispozitie avand o relatie decenta cu persoanele care ne-au dat viata. Doar asa putem sa fim noi insine sanatosi emotional, pentru a putea sa ne construim propriile relatii.

Accepta ca si ei sunt oameni

Odata ce constientizezi ca si parintii tai sunt oameni, deci nu sunt perfecti si pot gresi, lucrurile se pot schimba semnificativ intre voi. Ii poti ierta pentru modul in care s-au comportat in anumite momente ale vietii tale.

De asemenea, poti ajunge sa ii vezi nu doar ca parinti, ci ca oameni cu pasiuni, dorinte, idei. Cu putin efort, ii poti percepe ca pe niste prieteni.

Desi ai crescut, in continuare ai nevoie de parinti. Acum tu te ocupi de spalatul vaselor si de gatit, insa daca ajungeti sa aveti o relatie sanatoasa, parintii vor putea sa fie alaturi de tine in noile experiente. Iti pot imprumuta masina atunci cand a ta este la reparat sau pot avea grija de nepoti. Totusi, nu abuza de ajutorul lor si arata-le ca ii apreciezi. Ofera-le cate un cadou, surprinde-i cu un pranz in oras si petreceti sarbatorile impreuna.

FOTO: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii